U očekivanju važnih meteoroloških događanja u sljedećih nekoliko dana, gotovo da nema meteorološkog servisa koji se nije aktivirao po pitanju predviđanja i praćenja vremena u sljedećim danima. Državni hidrometeorološki zavod danas je objavio posebno priopćenje pod naslovom “Prve prave zimske vremenske neprilike s početkom klimatološke zime”, a službeni servis MeteoAlarm daje upozorenja za sutra za cijelu Hrvatsku, od kojih je samo Slavonija žute boje, dok je ostatak uglavnom narančaste a gorski krajevi crvene (crvena boja prema legendi označava “Vrijeme je izuzetno opasno”). Hoće li zaista biti tako? Ukratko, odgovor je da, a detaljnija analiza slijedi niže.

Prvi prosinca označava početak klimatološke zime, i ova upravo započinje sa stilom. Već smo u nedjelju objavili preliminarnu analizu promjene vremena koja slijedi i pritom prognozirali meteorološke pojave s prvom ciklonom koja se upravo produbljuje u Genovskom zaljevu i postupno će tijekom noći započeti svoj utjecaj na vrijeme u našim krajevima. Objavljenu analizu možete pročitati u tekstu:

Genovska ciklona formirat će sekundarni centar u sjevernom Jadranu

U današnjem osvrtu dat ćemo ažurnije informacije, koje se ne razlkuju mnogo od već predstavljenih u prethodnoj analizi. Danas ćemo se dodatno osvrnuti i nešto detaljnije na nadolazeću novu ciklonu za vikend koja će također donijeti niz nevolja, nešto drugačije naravi u odnosu na ovu prvu.

Prvo ciklonalno polje koje se je već formiralo u Genovskom zaljevu će se produbljivati tijekom noći i jutra jugozapadno od Apenina, a u drugom dijelu dana (srijede) očekuje se formiranje sekundarnog prizemnog centra niskog tlaka i u Jadranu. Ta će situacija dovesti do intenzivnih meteoroloških događanja, pa krenimo redom…

Jačanjem ciklone pojačavat će se i vjetar tokom noćnih sati; na sjevernom Jadranu najprije umjerena bura u pojačanju na jaku do jutra, mjestimice uz olujne do orkanske udare (senjsko i podvelebitsko područje). Na srednjem Jadranu većinom istočni vjetar i jugo, na južnom jugo, također u jačanju na većinom jako do jutra.

Temperatura zraka na sjevernom Jadranu prilično niska uslijed pritjecanja hladnog zraka s kontinenta, uz vrijednosti uglavnom od 0 mjestimice u višim uzobalnim dijelovima i na senjskom području pa do oko 10°C ponegdje na otocima Kvarnera. Bez veće promjene bit će temperatura i tokom dana u srijedu. Na srednjem i južnom Jadranu značajno toplije, uz najviše temperature do oko 16°C.

Na kontinentu regije temperature uglavnom ostaju ispod nule, u gorju i ispod -5°C ponegdje, a zatim tokom srijede istočno od linije Bjelovar-Split predviđa se porast temperature uglavnom svuda “u pozitivu” dok će se zapadnije većinom zadržati ispod ništice cijeli dan. U četvrtak posvuda očekujemo porast temperature u odnosu na srijedu uslijed pritjecanja toplog zraka s jugoistoka, ali o tome više kasnije.

Očekivan snježni pokrivač do kraja četvrtka

Glavno obilježje srijede bit će oborine – snijeg u kopnenom području većinom svuda zapadno od geografske dužine Daruvara, a pritom se se formiranje značajnijeg snježnog pokrivača očekuje u Lici i Gorskom kotaru, središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj, Sloveniji i višim dijelovima zapadne BiH. U istočnoj Slavoniji očekujemo kišu, a kiša će zamijeniti kratkotrajan snijeg i u dijelu BIH već do kraja srijede. Malo susnježice ili snijega očekujemo i na dijelu sjevernog Jadrana, pretežno na senjskom području i višim dijelovima Istre, te ponegdje nošenog burom do Velebitskog kanala.

DHMZ navodi: “Snježni pokrivač nastat će osobito u Gorskome kotaru i sjevernoj Lici, gdje će do kraja četvrtka snježne oborine vjerojatno biti obilnije uz visine snijega na tlu ponegdje više i od 20 cm.” ali mi smatramo da će visina u dijelu Gorskog kotara biti značajno veća od 20cm, vjerojatno i oko pola metra (nagađamo, Delnice, Parg… za Liku nismo toliko sigurni ali postoji i tamo mogućnost) dok bi visine blizu 20cm mogle biti zabilježene i ponegdje u nižim predjelima (u Sloveniji sigurno).

Sjeverniji položaj ove ciklone uvjetovat će pristizanje sve toplijeg zraka tijekom četvrtka, te će temperature rasti, ali najprije u višim slojevima, dok će one uz tlo dulje ostati ispod nule, osobito u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj. Takav raspored temperatura najvjerojatnije će dovesti do pojave ledene kiše, koju naš numerički model očekuje od srijede navečer u Lici, te tijekom noći na četvrtak u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj, i također ponegdje u zapadnoj Slavoniji. Istovremeno, u Sloveniji će padati jak snijeg, a na Jadranu očekujemo veće količine kiše.

Upravo će ledena kiša biti glavno obilježje vremena koje će nositi sa sobom opasnosti. DHMZ stoga u priopćenju zaključuje: “Zbog svega opisanog, zimske će uvjete u srijedu i četvrtak pratiti i opasne vremenske pojave za koje tek slijede upozorenja: obilna kiša i olujni vjetar na moru, obilniji snijeg u gorju, snježni pokrivač ponegdje i u nizinama na sjeverozapadu, te kiša koja se smrzava na tlu i stvara opasnu poledicu. Upozoravamo i na probleme u prometu.“, dok MeteoAlarm daje upozorenje za gorske krajeve u srijedu: “Obilniji snijeg, a u Lici kiša koja se smrzava na tlu i predmetima. Visina snijega 10-25 cm; Minimalna temperatura < -3 °C”.

Primjer jednog termina iz noći na četvrtak – zelena boja označava ledenu kišu

Ni četvrtak neće biti mnogo povoljniji, posebice ujutro, iako će ledenu kišu s jugoistoka postupno zamjenjivati obična kiša koja se ne smrzava, no još je moguće da bude ledene kiše tokom četvrtka u područjima gdje se zadrže “džepovi” hladnog zraka. I dalje je ponegdje moguća miješana oborina na granici kiše, susnježice i snijega, uglavnom u Lici i Gorskom kotaru, dok će drugdje to biti kiša. U četvrtak će već tijekom jutra ciklona oslabiti i izgubiti svoj izražen centar te će nadd regijom od nje preostati polje sniženog tlaka ali bez klasične ciklonalne rotacije. Stoga će i vjetar potpuno oslabiti, a na Jadranu tokom dana se kratkotrajno očekuje umjeren vjetar sjeverozapadnog smjera.

Ukupno, na Jadranu će pasti obilna kiša, mjestimice i više od 100 litara po četvornom metru a u gorskim krajevima značajna količina snijega, osobito u Gorskom kotaru te u Sloveniji, a kraj četvrtka i noć na petak donose kratkotrajan predah od intenzivnih meteoroloških događanja.

Na nova meterološka uzbuđenja neće trebati mnogo čekati. Tijekom petka na vrijeme će sve naglašenije djelovati vrlo duboka ciklona sa središtem negdje nad Engleskim kanalom koja će prekrivati veći dio Europe i sezati sve do naših krajeva. Ovakav atmosferski “monstrum” stvorit će izražen priljev tople zračne mase s juga prema našim krajevima, ali osim topline pristizat će i velika količina vlage. Stoga već u petak stiže nova kiša povezana s ovom drugom ciklonom, koja će biti ponovo izraženija u subotu. Pritom će temperature biti neusporedivo više nego tijekom sredine tjedna, te se snijeg ne očekuje niti u najvišem gorju, a veći dio snježnog pokrivača koji će se nagomilati u srijedu i četvrtak, tijekom petka i subote će se rastopiti.

Duboka atlanska ciklona u petak

U petak očekujemo naglo jačanje juga koje će do kraja dana na većem dijelu Jadrana biti jako i olujno a na kontinentu umjereno do jako. Jako i olujno jugo, na otvorenom Jadranu vjerojatno i orkansko, nastavit će se i tokom subote, a slabljenje i prestanak očekujemo u nedjelju. Uz niski tlak i olujno jugo očekujemo visoku plimu, velike valove i posljedično poplavljivanje nižih obala sjevernog i možda srednjeg Jadrana.

Uz pritjecanje malo hladnijeg zraka u nedjelju, temperatura će opet nešto pasti te je moguć novi snijeg u najvišem gorju na prijelazu sa subote na nedjelju i tokom nedjelje. Ipak, veće količine oborine se iza subote ne očekuju, iako do tad ima još dosta vremena te su trenutačne prognoze za taj period manje pouzdane.

Sljedeći dani će stoga ponuditi cijelu paletu meteoroloških uzbuđenja koje je vrlo teško sve i spomenuti a pogotovo detaljnije obraditi u jednom ovakvom relativno kratkom tekstu. Nastojali smo dati pregled najvažnijih događanja koja su pred nama, od kojih će svakako izdvojena biti kao opasna – ledena kiša u Lici i dijelu nizinske Hrvatske. Zatim, veće količine snijega u Gorskom kotaru i Sloveniji, kratkotrajno jaka bura na sjevernom Jadranu, prilično niske temperature u srijedu – gotovo svuda ispod 0°C i u najtoplijem dijelu dana, osim na istoku regije koji će većinom ostati pošteđen utjecaja ove ciklone iz sredine tjedna, bit će uz ledenu kišu glavna obilježja vremena do petka. Vikend donosi novu ciklonu, mnogo topliju u usporedbi s prvom, novu kišu, a glavno obilježje u tim danima bit će olujno, možda i orkansko jugo na Jadranu, visoku plimu i ponovo potencijalno veća količina kiše na Jadranu i u gorju.

U Lici nakon snijega u srijedu, prognoziramo opasnu lednu kišu koja može napraviti veću štetu na poljoprivrednim površinama, električnim vodovima te uzrokovati velike probleme u cestovnom prometu. Fotografija je snimljena 14. siječnja 2009. u Svetom Roku (Lika) nakon obilne ledene kiše koja je pala na snježni pokrivač – potencijalno slična situcija ovoj koja slijedi u srijedu/četvrtak. Foto: Ivan Toman