Posljednjih dvadesetak dana obilježeno je anticiklonalnim utjecajem koji je donio stabilno i toplo ranojesenje vrijeme. Temperature zraka u prvoj polovici listopada su bile iznad prosjeka, primjerenije ljetnim mjesecima. U ovim trenucima, duboka ciklona nad Skandinavijom u sprezi s anticiklonalnim poljem nad Velikom Britanijom uzrokuje sjeverno strujanje polarne zračne mase preko europskog kontinenta u smjeru jugoistoka. Frontalna zona će do našeg područja stići noćas i donijeti značajnu promjenu vremena.

Prognozirana ukupna količina oborine do kraja idućeg tjedna (14.10. – 23.10. 2023.)

Cijeloj regiji slijedi porast naoblake, kiša i pad temperature, a zatim u najvišim planinama može pasti i prvi ovosezonski snijeg, u manjoj količini. Zapuhat će sjeverni vjetrovi, na Jadranu bura, ponegdje olujna. Kratkotrajna obilježja ranog zimskog vremena neće dugo potrajati, jer se već u utorak očekuje povratak jugozapadnih visinskih strujanja uz pritjecanje tople zračne mase. Temperatura ipak neće porasti na razine iz prethodnih dana. Ipak, uslijedit će nekoliko toplih dana uz jugozapadno strujanje i jugo, te dosta naoblake i povremenu kišu. Najviše oborine očekuje se na Jadranu i u obalnom gorju.

Krajem idućeg tjedna moguć je razvoj duboke sredozemne ciklone

Kulminacija ciklonalnog vremena moguća je prema kraju idućeg tjedna, za kad prognostički modeli sugeriraju znatnu vjerojatnost razvoja duboke sredozemne ciklone. Detalji još uvijek nisu poznati, ali prilično je sigurno da s frontom koja dolazi noćas u naše krajeve, slijedi barem tjedan, a možda i više dana vrlo promjenjivog, jesenskog, ali ne i hladnog vremena.