Ciklonalno polje nad regijom Jadrana i Apenina intenzivno utječe na vrijeme. Kako smo pisali u našim najavama ovdje i ovdje, na Jadranu je zapuhalo olujno i orkansko jugo, a obilne oborine već se bilježe na sjeverozapadu regije. Do kraja dana kiša će se širiti postupno prema istoku, te se ponegdje očekuje ukupno prilično velika količina. Aktualna sinoptička situacija prema DWD analizi u 7 sati ujutro (izvor: wetterzentrale.de):

U alpskom području noćas je uz obilni snijeg koji je posljedica orogenetskih procesa zbog snažnog južnog strujanja i uzdizanja zraka uz planine, bilo i grmljavinske aktivnosti pa je ugođaj zaista bio nesvakidašnji. Do kraja dana oborine će i dalje biti intenzivne te se očekuju vrlo velike visine snijega posebno u područjima sa snježnim zapusima. Local Team TV donosi dio snježnog ugođaja iz Dolomita:

Ukupna količina kiše u zadnja 24 sata do 13 sati prema podacima s mreže pljusak.com:

Jugo je do 13 sati bilo najjače na Palagruži uz srednju brzinu do 30 metara u sekundi (izvor: DHMZ):

U Veneciji se visina vode popela do 117 centimetara iznad normale (apsolutni rekord je 194 cm), što je druga najveća visina u 2020. (15.10. je izmjerena dosad najviša razina ove godine od 121 cm). Visina vode iznad normale u zadnja 24 sata, izvor https://www.mareografico.it):

Visoka plima se bilježi i drugdje po Jadranu, pa su ponegdje poplavile rive kao primjerice u Kaštelima, izvor: Dalmacija Danas:

Poslijepodne, oborine će zahvatiti i Dalmaciju:

Ponedjeljak donosi smirivanje vremena, ali nova ciklona, jugo i kiša očekuju se u utorak i srijedu…

Ciklonalni utjecaj i relativno toplo vrijeme zadržat će se vjerojatno do kraja tjedna. Od nedjelje postoji mogućnost za pritjecanje hladnijeg zraka sa sjevera i buru.

MeteoAdriatic ARW model je zadnjih dana nestabilan i današnji 12Z run nije bio uspješan. NMM model radi normalno, a uz određene promjene u konfiguraciji ARW modela nadamo se da će od 00z sutra i on raditi ispravno.