Treći je dan od početka utjecaja ciklonalnog sustava na vrijeme u našoj regiji. U zadnja 24 sata najviše oborine palo je prema očekivanju na Jadranu, pri čemu prednjače prema neslužbenim mjerenjima Tivat u Crnoj Gori sa skoro 200 mm oborine te u Hrvatskoj Sali na Dugom otoku sa – za to područje nevjerojatnih 150 mm kiše, zatim Sveti Rok u Lici sa 135 mm, Gruda na krajnjem jugu sa 97 mm, itd. Mnogo manje kiše izmjerile su kontinentalne stanice a najmanje ili ništa one na krajnjem sjeveru regije i u Slavoniji. Slika ispod (pljusak.com) prikazuje općenitu raspodjelu oborina u zadnja 24 sata u regiji.

Izmjerene količine kiše u zadnja 24h (pljusak.com)

Jutros, opća sinoptička situacija pokazuje da se frontalni sustav s Atlantika polako približava, a daleko ispred njega u vlažnoj i nestabilnoj zračnoj masi povremeno se javlja jača naoblaka, većinom konvektivne naravi, donoseći povremene nalete kiše i grmljavine pa je stoga i količina oborine dosta nejednako raspoređena čak i među međusobno bliskim mjernim lokacijama.

S kišom je i nešto zahladilo pa su se minimalne noćne temperature i na Jadranu spustile svuda ispod 20°C, a u kopnenom području uglavnom ispod 15 Celzijevih stupnjeva.

Značajnijeg vjetra za sad nema s obzirom da je nad regijom polje reativno izjednačenog tlaka zraka, no naglašavamo kako će se to poprilično promijeniti u petak s približavanjem ciklonalnog sustava sa sjeverozapada.

Do tad, “red sunca, red kiše” bit će meteorološka receptura i za današnji dan ali treba računati na nešto manje oborine nego u zadnja 24 sata i vjerojatno nešto više sunčanih razdoblja. Vjetar slab a temperatura zraka bez veće promjene; u sunčanijim područjima sredinom dana malo toplije nego jučer.

Očekivana sinoptička situacija u petak sredinom dana (DWD)

Sutra ćemo malo pauzirati od kiše; ona nije u potpunosti isključena ali bit će je mnogo manje nego jučer i danas, a također očekujemo i više sunčanog vremena. Do kraja sutrašnjeg dana će zapuhati jugo koje će najaviti približavanje ciklonalnog sustava s hladnom frontom sa Atlantika. Atmosferska strujanja će pritom aktivirati intenzivne ciklogenetske procese u zavjetrini Alpa (nad sjevernom Italijom). Kroz petak će doći do produbljavanja ciklone (karta s prognoziranom sinoptičkom situacijom), jačanja juga i južnog vjetra tijekom ranog jutra na pojačano i jako s olujnim udarima, a zatim tokom dana jugozapadnog i zapadnog smjera.

Prema našem prognostičkom modelu MeteoAdriatic WRF-ARW, tijekom petka će pod izravnim djelovanjem ciklone i frontalnog sustava u prelasku preko Jadrana, biti olujnih udara vjetra preko 20 metara u sekundi (mogući i lokalno orkanski udari), a također se očekuje i nova obilna kiša, te lokalno grmljavinsko nevrijeme.

Prolaskom ove fronte, ciklonalnom vremenu neće biti kraj jer se očekuje da ciklona nakon kratkog odmaka na istok započne retrogradno kruženje nad područjem srednje kontinentalne Europe tijekom subote i nedjelje i ponovo se centrom vrati u naše područje do kraja nedjelje. Kroz cijelo to vrijeme u našim krajevima bi kružila umjereno vlažna i nestabilna zračna masa pa bi i dalje trebali računati na povremenu kišu i mjestimičnu grmljavinu. Vjetar će u subotu oslabiti. Iza hladne fronte koja će proći u petak doći će i mnogo hladniji zrak pa će temperature zraka značajno pasti, a u višim planinskim područjima regije (slovenske Alpe, najviši vrhovi Dinarida…) past će prvi ovosezonski snijeg. O visini snježne granice pisat ćemo sutra kad izračuni budu točniji nego su u ovom trenutku.

The conditions that were expected for this situation came true last night.A small system exploded in front of Poreč and…

Gepostet von Maja Kraljik – 𝐖𝐞𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫 𝐩𝐡𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐩𝐡𝐞𝐫 am Dienstag, 22. September 2020
Jučerašnja pijavica i munja kod Istre, foto: Maja Kraljik