Sa sjeverozapada se preko Alpa prema sjevernom Jadranu premješta ciklonalno polje. Ono će prijeći preko sjeverne Italije danas, tijekom večernjih sati. Ispred ciklone s juga pristiže topla i vlažna zračna masa. U takvim uvjetima u regiji prevladava oblačno i toplo vrijeme, povremeno s kišom. Kiše je jutros najviše na sjevernom Jadranu i u Istri, u Gorskom kotaru, Sloveniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a drugdje u regiji se tek očekuje. Na Jadranu puše umjereno do jako jugo i južni vjetar, a u unutrašnjosti većinom umjeren do pojačan jugozapadni. Najniže temperature jutros svugdje u regiji su bile iznad nule, osim u najvišem gorju. Visina nulte izoterme je otprilike na 2000 metara nadmorske visine. Na Jadranu, najniže noćne temperature se nisu spuštale ispod 10°C.

Oborine u zadnja 24h, izvor: pljusak

Do kraja dana jugo će još pojačati, a očekuje se i sve češća kiša. Najviše oborine bit će uz obalu i na navjetrenim padinama Dinarida. Navečer i u noći se najviše kiše očekuje na sjevernom Jadranu, a tad će i na cijelom Jadranu biti mogući olujni udari juga i južnog vjetra. Udaljavanjem ciklone prema sjeveroistoku, sutra ujutro jugo će okrenuti na jugozapadni smjer. I dalje će biti pretežno oblačno, povremeno uz kišu. Snijeg je moguć samo u najvišem gorju. Temperatura zraka bit će bez veće promjene.

U drugom dijelu subote, sa sjeverozapada se očekuje pristizanje malo hladnijeg zraka, što će označiti početak sve hladnijeg razdoblja. U takvim uvjetima, snježna granica će se spustiti, do večeri na oko 1000 metara nadmorske visine, a u noći na nedjelju i malo niže. Povremeni snijeg se tad očekuje osim na planinama i u nižim brdskim područjima, Like i Gorskog kotara, Slovenije i sjeverozapadne Hrvatske, te BIH i Crne Gore gdje će snježna granica biti nešto viša nego na sjeverozapadu regije – uglavnom iznad 1000 metara nadmorske visine.

U nedjelju ujutro u Genovskom zaljevu započet će nova ciklogeneza. Ciklona će brzo jačati i tijekom dana se prebaciti preko Apenina u Jadran. U pozadini ciklone pristizat će hladna zračna masa prema sjevernom Jadranu, Sloveniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a topli zrak će strujati prema Dalmaciji, BIH, Crnoj Gori, Slavoniji i Srbiji s juga.

Prizemna sinoptička situacija u nedjelju sredinom dana pokazuje izravan utjecaj ciklone nad Jadranom, uz postupno pritjecanje hladnijeg zraka iza fronte, a prema DWD/ICON, izvor: Wetterzentrale

Nedjelja će stoga na sjeverozapadu regije biti još malo hladnija, uz najnižu temperaturu zraka u unutrašnjosti oko nule, a na Jadranu uglavnom od 5 do 12°C, te najviše dnevne vrijednosti u unutrašnjosti Hrvatske oko 3 na sjeverozapadu do 10-tak u Slavoniji, a na moru 7-15°C. Izravan utjecaj ciklonalnog polja osjećat će se u nedjelju ponajviše sredinom dana, te će se stoga izraženija naoblaka i povremene oborine nastaviti i dalje, a na Jadranu će u drugom dijelu dana zapuhati umjeren do pojačan, mjestimice i jak sjeverozapadni vjetar.

Uz daljnje spuštanje snježne granice, nešto snijega u nedjelju može biti i u nižim predjelima unutrašnjosti; na sjeverozapadu Hrvatske i u Sloveniji. Ponedjeljak će biti još malo hladniji, povremeno uz slabu kišu na Jadranu ili snijeg u unutrašnjosti, i dalje uz umjeren, na otvorenom moru i jak sjeverozapadni vjetar. Postoji šansa da malo snijega u ponedjeljak ujutro može pasti i u Istri i drugdje uz obalu na sjevernom Jadranu, uglavnom na nadmorskim visinama iznad 200 metara. Temperatura zraka još malo niža nego u nedjelju, uz najviše dnevne vrijednosti između -3 u Gorskom kotaru, pa do oko 8°C u Slavoniji, a na Jadranu od 4°C na sjeveru do 13 na otocima Dalmacije.

Snijega se u regiji ne očekuje mnogo, ali je moguć svuda osim u Dalmaciji. Na slici je prognoza ukupne količine snijega do četvrtka prema MeteoAdriatic ARW modelu.

U utorak će blizina ciklone i dalje podržavati promjenjivo i relativno hladno vrijeme, a bar kraća stabilizacija očekuje se negdje od srijede. Prema kraju tjedna vjerojatan je značajniji porast temperature zraka i dosta sunčanog vremena, no o tome u sljedećoj analizi za nekoliko dana.