Ciklonalno polje s pripadajućom frontalnom zonom premješta se preko Apeninskog poluotoka iz Genovskog zaljeva prema srednjem Jadranu, gdje se svojim centrom očekuje u drugom dijelu dana. Ispred njega s juga struji topla zračna masa iz Sredozemlja prema Jadranu i istoku regije, dok će sjeverozapad regije (sjeverni Jadran, sjeverozapadnu Hrvatsku, Sloveniju) tokom dana dobiti hladniji zrak u pozadini ciklone. Odmicanjem ciklone na istok tokom noći, hladna zračna masa širit će se brzo prema istoku i jugu regije. Jutros je stoga u regiji bilo još relativno toplo uz minimalne temperature na kopnu iznad nule, na Jadranu iznad 5°C, a najkišnija je jutros bila sjeverna Dalmacija. Na jugu Jadrana puše jak vjetar južnih smjerova.

Krajem dana frontalna zona položena u smjeru jugozapad-sjeveroistok preko regije, premještat će se relativno brzo prema istoku. Model MeteoAdriatic ARW (regija)

U takvim sinoptičkim uvjetima, cijeli dan će biti oblačan uz povremene oborine, koje će uz obalu i osobito na navjetrenim padinama Dinarida biti obilnije. Snježna granica će se s hladnom zračnom masom spuštati, najprije na sjeverozapadu regije a do noći i drugdje, te će kiša prelaziti u snijeg, u unutrašnjosti regije do noći gotovo posvuda bez obzira na nadmorsku visinu. Na Jadranu će padati kiša, ali modeli najavljuju mogućnost susnježice i snijega osim u planinama i nešto niže pri prolasku fronte večeras u unutrašnjosti Dalmacije.

Do kraja dana na većem dijelu Jadrana će zapuhati pojačan i jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar, a na otvorenom moru vrlo jak i ponegdje olujan. U podvelebitskom području nakratko je moguća jaka i vrlo jaka bura uz olujne udare. U unutrašnjosti će zapuhati većinom umjeren sjeveroistočnjak. Vjetar će tokom drugog dijela noći brzo slabiti i do jutra okrenuti nakratko na južni i jugozapadni smjer, što će označiti novu ciklogenezu zapadno od regije…

Navečer se na Jadranu očekuje jak, na otvorenom moru i olujan sjeverozapadni vjetar, a na jugu Jadrana jugozapadni. Model MeteoAdriatic ARW (Hrvatska)

Sutra tako očekujemo formiranje novog ciklonalnog polja koje će odrediti vrijeme u regiji. Ono bi se iz Genovskog zaljeva, za razliku od današnjeg koje se kreće prema srednjem Jadranu, trebalo uputiti svojim središtem prema sjevernom, gdje bi se našlo već u jutarnjim satima, a zatim se tokom dana premještati dalje prema istoku, vjerojatno nešto sjevernijom putanjom od današnje. Za razliku od današnje ciklone čiji će tlak u središtu pasti do oko 990hPa, sutrašnja će imati nešto viši tlak i gradijenti će općenito biti manji, te se stoga ne očekuje tako jak vjetar kao s današnjom ciklonom. Ipak, na Jadranu se očekuje kratkotrajno umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar u prvom dijelu dana a zatim ponovo sjeveozapadni, umjeren do jak uz moguće olujne udare na otvorenom moru i na otocima. U noći na utorak, na moru većinom srednjeg Jadrana a do jutra u utorak i južnog, kratkotrajno bi trebao zapuhati jak sjeverni vjetar, uz obalu sjeverni i bura.

Nova ciklona očekuje se već sutra ujutro sa središtem u sjevernom Jadranu. MeteoAdriatic ARW (regija)

Sutrašnja ciklona također donosi oborine, većinom na Jadranu, koje će započeti tijekom jutra. S obzirom na još malo hladniji zrak koji će doći u pozadini ove ciklone, snijeg je moguć je i na Jadranu, uglavnom u zaleđu te na nadmorskim visinama iznad 200 metara kao i u Istri. Malo susnježice pa nakratko i snijega može biti i uz obalu i na pojedinim otocima, iako se očekuje da će u tom području oborina biti većinom u obliku kiše. Prestanak oborina u regiji očekuje se prema kraju dana.

Značajniji snijeg i stvaranje pokrivača očekuje se pritom u planinskom području Dalmacije, te u Lici, kao i u BIH, a nešto snijega može pasti i u nizinama regije iako će količine općenito biti zanemarive, no od nizinskih krajeva modeli favoriziraju dijelove Slavonije kao područje mogućeg stvaranja snježnog pokrivača do visine 5 do 10 centimetara. Temperatura zraka će se u odnosu na današnji dan osjetno spustiti.

Okvirno područje pod snježnim pokrivačem do utorka ujutro; model MeteoAdriatic ARW (Hrvatska)

Utorak donosi kidanje naoblake i umjerenu do pojačanu, na otvorenom moru jaku tramontanu i vjerojatno lijepe lenticularise koji će “ploviti” na težinskim valovima Dinarida. Daljnje smirivanje vremena očekuje se prema sredini tjedna, a u drugoj polovici sa zapada će pristizati sve topliji zrak pa će i temperatura zraka biti u porastu.