DHMZ je objavio na svojim internetskim stranicama vijest o potpisivanju petogodišnjeg ugovora s dobavljačem novog superračunala ATOS BullSequana XH2000. DHMZ tako u svojoj objavi navodi:

DHMZ:

Superračunalom će se povećati računalna snaga DHMZ-a i omogućiti četiri puta brži izračun prognoze vremena, uz češće i preciznije prognoziranje. Koristit će se i za unapređenje sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka kako bi se postigla učinkovita kontrola i upravljanje kvalitetom zraka u urbanim sredinama. Osim srednjoročnih i dugoročnih prognoza, omogućit će pouzdanije predviđanje i određivanje jačine intenziteta opasnih vremenskih pojava znatno prije njihovog nastanka. To uključuje poplave, grmljavinska nevremena, iznimno jak vjetar, ekstremne temperature i druge. Superračunalo će također pružiti dodatne korisne podatke raznim gospodarskim granama i organizacijama za zaštitu okoliša. U projektu AIRQ koristit će se i za razvoj funkcionalnog modela za procjenu prizemnih koncentracija onečišćujućih tvari. Veći računalni kapaciteti novog sustava koristit će se za razvoj i operativno korištenje lanca numeričkih prognostičkih modela – meteoroloških i klimatskih modela, disperzijskih modela, hidroloških i oceanografskih modela – i drugih aplikacija.

U objavi se također navodi kako takvo superračunalo nema nijedan nacionalni meteorološki zavod u regiji. Instalacija novog računala trebala bi biti gotova do kraja travnja 2021. Ukupna vrijednost projekta iznosi 125 milijuna kuna.

Nažalost, osim tih pomalo maglovitih izjava o novostima, podataka o tome što će se točno i kako unaprijediti na novom računalu, kao ni o hardverskim osobinama samog računala niti o softveru istoga i korisničkom softveru kojeg će ono pokretati, za razliku od temeljite MeteoAdriatic dokumentacije (ARW, NMM), u izjavi nema baš ništa. Svejedno, DHMZ-u želimo da što bolje iskoristi mogućnosti novog računala, a da resurse onog staroga koje će biti zamijenjeno novime, donira MeteoAdriatic-u. Deal? 🙂