Konstantni upiti i molbe u inbox i na e-mail tijekom proteklih mjeseci, otkad nam je otkazao poslušnost dugogodišnji server koji je pokretao NMM model, urodili su plodom. Popustili smo pred vašim moljakanjem i bacili se u ozbiljno traženje načina da stvorimo nove hardverske resurse za vratiti NMM na portal. Pa smo tako krenuli u neke nove projekte numeričkog modeliranja s našim stalnim partnerima iz Meteo Centar d.o.o. (o čemu ćete uskoro biti obaviješteni!) i izpregovarali smo da nam na račun toga doniraju dio resursa od novozakupljenog servera za projekt. Hvala Meteo Centar!

S novim računalnim resursima (Xeon W-2145 / 128GB RAM), pokrenuli smo prastari WRF-NMM model kojemu je odavna istekao rok trajanja. Kao što smo već pisali, NCEP/DTC je prestao s razvojem i podrškom za NMM jezgru od 2014. godine. Kod je prepušten sad nama na milost i nemilost, podršku više nije moguće nigdje dobiti i tehnički problemi koji se javljaju čekaju da vaš nwp programer nađe dovoljno slobodnog vremena da siđe u tamne dubine izvornog koda gdje nitko više ne silazi…. nikad… i pokuša riješiti probleme na koje je naišao pri vraćanju modela u život, ali ovaj put u sprezi s modernom tehnologijom kompajlera i operativnog sustava. Naime, kad se spoje antikni kodovi s modernima, suradnja često pomalo šteka, pa tako i ovaj put vaš programer ima pune ruke posla. Pa osim Meteo Centru, hvala i njemu na trudu!

Osnovne karakteristike konfiguracije modela

Za razliku od prošle NMM konfiguracije koju smo “vrtili” do lanjske jeseni, novi model neće koristiti gniježdenje (nesting) već će imati samo jednu domenu razmaka mreže 0.02×0.02°, što daje efektivnu horizontalnu rezoluciju od 3 kilometra (za usporedbu, stari NMM model je imao 4km rezolucije unutarnju domenu). Dakle, dobit ćemo nešto bolju rezoluciju nego ranije, a korištenje tako fine rezolucije bez gniježdenja je moguće jer sad osim GFS-a koristimo i puni output od DWD ICON modela za inicijalizaciju WRF modela (otuda “Fusion 3” oznaka u gornjem lijevom kutu na kartama). Budući da ICON podaci dolaze u rezoluciji od 6,5km, možemo bez problema preskočiti onu vanjsku domenu i koristiti samo jednu, bez nestinga. Posljedica toga je da imamo više resursa za nju, pa ćete tako odsad imati 4 umjesto 2 dnevna runa NMM modela i svaki će ići do 72 sata unaprijed.

Novi NMM model za fizikalne parametrizacije koristi ETA mikrofiziku, GFDL kratkovalnu i dugovalnu parametrizacijsku shemu zračenja, MYJ za PBL parametrizaciju, za površinski sloj ETA similarity, te NOAH LSM (prilično standardan odabir shema za NMM), dok se konvekcija simulira eksplicitnim putem.

Dok ne riješimo sve poteškoće i možda (samo možda, programer kaže da su male šanse ali da će pokušati) uradimo neke dodatne intervencije u izvornom kodu modela da bi popravili određene manjkavosti modela, crtat ćemo samo standardni pogled na područje Hrvatske bez zoomova na regije, te nećemo dodavati druge produkte poput dijagrama ili sličnih prezentacija prognoziranih meteoroloških podataka. Ako nismo nešto propustili, dodane su sve karte koje su trenutačno na raspolaganju za ARW model, uključujući novi grmljavinski produkt LightningChaser.

Novi NMM nije u mobilnoj aplikaciji

Bitna napomena – karte novog NMM modela nisu dostupne u mobilnoj aplikaciji “Meteo Adriatic”! Razlog je što aplikaciju više ne možemo kontrolirati niti ažurirati, budući da firma koja ju je izradila više ne postoji. Ali, imamo izvorni kod iste, pa ako ima netko od vas tko može pomoći da ju “vratimo u život”, lijepo ćemo ga/ju moliti da nas kontaktira na mail ili facebook inbox. Dok to ne riješimo, pregled produkata novog modela moguć je isključivo na portalu. Računalo umjesto mobilnog preglednika je svakako dobrodošlo pritom.

Za sad toliko o novom (starom) modelu, a o našim budućim NWP novotarijama, pratite nas na portalu ali i na facebook stranici gdje također dojavljujemo sva događanja koja bi vas mogla zanimati (je, je, lajkajte i pratite nas, ne treba to naglašavati 😛 ).

Karte NMM modela nalaze se na linku u Numeričkom kantunu (desni stupac, pri vrhu stranice). Ili direktno tu. U početku dok ne popravimo sve dječje bolesti, mogući su problemi, kašnjenja ili preskakanja pojedinih runova.

Bitne dodatne napomene

Iako NMM model za razliku od ARW koristi fiksni vremenski korak integracije (konkretno naš 6 sekundi), s obzirom na činjenicu da se na NMM serveru “vrti” veći broj modela, često i paralelno, trajanje izračuna runova svejedno nije konzistentno, odnosno varira od runa do runa. Tako vremenski period između 2 susjedna osvježavanja NMM modela na portalu može varirati između 4 i 8 sati, zavisno o opterećenju servera tijekom izračuna.

Kako smo već napomenuli, postoje određeni tehnički problemi s modelom kao i manjkavosti same softverske platforme. Trenutačno poznati problemi su:

  • Sva nacrtana polja na kartama su pomaknuta prema zapadu oko 3 kilometra u odnosu na položaj u modelu te mapu granica/obale. Pomak na prikazu cijele HR nije znatno uočljiv i može se zanemariti, ali bi na zoomu po regijama bio prilično uočljiv. Osobito bi se to primjetilo na primjerice temperaturi podloge uz obalu i sličnim jako promjenjivim poljima na granici kopna i mora. Problem se javlja, čini se, negdje u postprocesiranju netcdf datoteka modela u grib format.Popravljeno od 7.10.2020.
  • Model daje pojavu padanja snijega na mnogo višoj temperaturi nego je realno, osobito kad su jake oborine. Doduše, omjer tekuće i krute oborine je svejedno visok (što bi dalo susnježicu sa vrlo malim postotkom snijega), i model ne pokazuje akumulaciju snijega na tlu u takvim situacijama, ali na kartama padanja snijega se pojavljuje. Za određivanje snježnih oborina, preporučujemo gledati polja visine snijega na tlu i promjene visine snijega na tlu (snodc iz padajućeg izbornika “Svi produkti”; ta polja su korektno prikazana.
  • I dalje crtanje akumulacije snijega po satima (6-satne, 24-satne sume itd) nije izvedivo bez značajnih artefakata na kartama te ih stoga ne objavljuemo.
  • Količina oborine na planinskim grebenima pri prelasku vlažne zračne mase okomito preko prepreke je pretjerano velika (npr. jugozapadno strujanje preko Velebita).