Treća dekada veljače i početak ožujka donijeli su mnogo toplije vrijeme od klimatološkog prosjeka. Osobito nevjerojatan bio je 24. veljače kad je kombinacija tople zračne mase i fenske bure podigla temperature zraka na vrijednosti kakve su uobičajene za početak lipnja. Niz lokacija u Hrvatskoj tog je dana postavio apsolutne temperaturne rekorde za veljaču, pa je tako Knin dosegao 25,2°C, debelo nadmašivši stari rekord od 22,3° iz 1990. godine, a Rijeka je izmjerila 24,9°C, što je također mnogo više od dosadašnjeg maksimuma, također iz 1990. godine koji je iznosio 21,4°C. Istovremeno, dio obale gdje se bura nije probila, poput zapadne obale Istre, imao je temperature oko 10-tak°C, uslijed guste morske magle koja se je tih dana stvorila nad Jadranom, kao posljedica stabilne anticiklone i snažne temperaturne inverzije nad hladnim morem.

Kretanje srednje temperature zraka u Rijeci od početka godine, izvor: DHMZ

Iz slike je vidljivo da je 24. veljače srednja dnevna temperatura u Rijeci premašila srednju klimatološku vrijednost za preko 3 standardne devijacije, te da su takvi dnevni srednjaci karakteristični za prvu polovicu lipnja, što dovoljno govori o kakvom ekstremnom odstupanju je riječ. Oborinski gledano, od polovice veljače u regiji nema značajnijih oborina, te se situacija sad već može smatrati prilično sušnom.

Od sutra u regiji dolazi do osjetne promjene vremena. Sa sjevera se približava hladna fronta, pa će se sutra naoblačiti, a poslijepodne su moguće oborine, većinom u središnjoj Hrvatskoj te Gorskom kotaru i u Lici, a također i u Sloveniji i Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da će navečer osjetno zahladiti, osim kiše u početku, do kraja dana je moguć i snijeg, osobito u gorskom području gdje se očekuje i tanji snježni pokrivač. Malo snijega može pasti i u nizinama središnje Hrvatske i Slovenije, bez veće šanse za stvaranje pokrivača. Na Jadranu će biti kiše, ali u manjoj količini.

Na senjskom i u podvelebitskom području, u noći na subotu bit će orkanskih udara bure. Model MeteoAdriatic WRF-ARW (test)

Puhat će većinom slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, koji će navečer okrenuti na umjeren do pojačan sjeveroistočni, a na sjevernom Jadranu jaku i olujnu buru. Bura će se tokom noći na subotu proširiti na srednji, a ujutro i južni Jadran. S burom će značajno zahladiti; najniže temperature u subotu ujutro će u nizinskim krajevima unutrašnjosti biti oko nule a u gorju nekoliko °C niže. Na Jadranu će minimalne temperature u subotu se spustiti na oko 2 ponegdje na sjevernom dijelu i u Istri, pa do desetak °C na vanjskim otocima Dalmacije. Uz niske temperature u noći na subotu na sjevernom Jadranu ponegdje može biti i kratkotrajne susnježice ili slabog snijega u zanemarivim količinama, nošenog olujnom burom. Ujutro će doći do kidanja naoblake, osim u Slavoniji i Dalmaciji gdje će se razvedravati sredinom dana.

U subotu tokom dana bura će slabiti, a uz dosta sunčanog vremena i temperatura zraka će brzo rasti, no zadržat će se ipak osjetno svježije nego proteklih dana. Vedra noć na nedjelju bit će još hladnija, uz mraz posvuda u unutrašnjosti i u Istri, te ponegdje i drugdje uz obalu, a zatim slijedi ponovo sunčan dan uz temperature zraka slične onima u subotu. U ponedjeljak će ponovo biti nešto naoblake, pri čemu je moguća i kratotrajna kiša, uglavnom na Jadranu, krajem dana i u noći na utorak. Značajan porast temperature na vrijednosti kakve su vladale zadnjih dana za sad nije izgledan, barem do polovice tjedna.