Nakon ekstremno toplog razdoblja vremena (relativno, s obzirom na kalendar), oštra hladna fronta i pripadajuća jadranska ciklona u noći na četvrtak donose značajnu promjenu vremena. Promjena vremena donosi jaki pad temperature, snijeg u mnoge krajeve regije te buru na Jadran. Zimska obilježja vremena uz kraće prekide nastavit će se i do kraja tjedna.

Hladna fronta će tijekom srijede ujutro napredovati kroz Austriju te preko sjevera Slovenije i Hrvatske u poslijepodnevnim satima napredovati dalje na jug, a do večeri će ohladiti dobar dio unutrašnjosti i krajnji sjeverni Jadran. U južnom ostatku regije i dalje će pritjecati topla i vlažna zračna masa, a granica će se većinom zadržavati duž Dinarskog gorja.

Ciklonalno središte nalazit će se u području sjevernog Jadrana. U noći na četvrtak dio hladne zračne mase prijeći će i u ostatak sjevernog Jadrana, a u srednjem i južnom dijelu i dalje će vrijeme biti pod utjecajem jugozapadnog strujanja. Tokom četvrtka ciklona će slabiti a s njome i temperaturni kontrasti pa će se vrijeme postupno smirivati.

Nakon južnog i jugozapadnog vjetra te juga na Jadranu tijekom većeg dijela srijede, od sredine dana vjetar će okretati na sjeverne smjerove, najprije na sjeveru Slovenije i Hrvatske a navečer će na sjevernom Jadranu zapuhati jaka, ponegdje i olujna bura.

Uz sjeverne vjetrove i buru kiša će okretati na snijeg, sredinom dana u Sloveniji, a navečer u Gorskom kotaru i Lici, te mjestimice u Istri. Tijekom noći snijega može biti posvuda u Istri i u višim predjelima sjevernojadranskih otoka te na riječkom uzobalnom području. U noći će kiša okretati na snijeg i u Bosni te višim predjelima Slavonije, a kiša će se zadržati u nižim dijelovima istoka i Hercegovini, te Dalmaciji. Prema jutru uz daljnji pad temperature snijega može biti u Slavoniji, a tijekom četvrtka u dijelu Srbije, Crne Gore, Kosova i Vojvodine. Do kraja četvrtka oborine će većinom prestati osim u Crnoj Gori gdje će se najdulje zadržati oborinska naoblaka.

Novi ciklogenetski procesi očekuju se tijekom vikenda. Na Jadranu će ponovo pojačati bura a u Dalmaciji se od petka navečer očekuje i nova oborinska naoblaka te kiša. Snijeg je pritom moguć, osim ponovo u Bosni, Slavoniji, Srbiji, … i u višim dijelovima Zagore te u Hercegovini. Na Jadranu, osobito srednjem i južnom će se zadržavati nešto toplija zračna masa.