Ožujak 2021. obilježila je anticiklonalna bura i relativno suho vrijeme. Dva kraća ciklonalna utjecaja, oko 15. te 21. ožujka nisu bila dovoljna da donesu značajniju količinu oborine koja bi ožujak svrstala u prosječno kišovite. Također, ni unatoč dominantnoj buri mjesec nije bio prosječno vjetrovit, jer inače klimatološki gledano najvjetrovitiji mjesec u regiji ove godine nije donio nijednu ekstremnu “marčanu” buru. No, zbog pretežnog priljeva hladne zračne mase, ožujak je bio malo hladniji od prosjeka. Sljedi izvadak zanimljivijih podataka reanalize mjeseca WRF modelom.

Prema našoj reanalizi WRF modelom, ožujak 2021. u regiji je imalo blago negativno temperaturno odstupanje uz anomaliju od -0,79°C. Dugoročni linearni trend temperature u regiji neznatno se smanjio, i sad iznosi +0,4070°C po dekadi.

Vlage u zraku, uslijed pretežnog pritjecanja hladne zračne mase je očekivano bilo manje od prosjeka, uz anomaliju temperature rosišta od -1,66°C, a stoga je i oborinski ožujak 2021. bio prilično siromašan uz značajnu negativnu anomaliju od -46mm u odnosu na klimatološki prosjek. Time je svega 6 godina od 1979. imalo sušniji ožujak u regiji, od ožujka 2021.

Naoblake je također bilo manje od prosjeka, kao što je i srednja brzina vjetra u regiji bila ispodprosječna za ovaj dio godine. Tlak zraka bio je viši od prosjeka za 4,6 hektopaskala. Na sljedećoj slici, kutijasti dijagrami pokazuju da je ožujak klimatološki najvjetrovitiji mjesec u regiji, a ovogodišnji je bio relativno manje vjetrovit sa srednjom vrijednošću malo nižom od prvog kvartila, slično kao i u veljači 2021.

Ostale podatke možete pronaći u našoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD projekta.