Nakon pritjecanja svježije zračne mase sa sjeverozapada u našu regiju, vrijeme i dalje nije potpuno stabilno. Posebno se to odnosi na istarsko područje gdje se često javljaju novi grmljavinski pljuskovi, poslije nedjeljnog tornada i morskih pijavica u ponedjeljak. Ipak dobrodošlo osvježenje praćeno sjeverozapadnim strujanjem zraka i poboljšanom vidljivošću dočekano je s olakšanjem u većem dijelu regije, no smanjenje vlage u zraku stvorilo je nažalost i povoljne uvjete za naglo širenje šumskih požara u Dalmaciji.

Europa je trenutačno podijeljena na hladnu zračnu masu nad većim dijelom kontinenta te vrući i vlažni zrak koji se nalazi iznad Sredozemlja. Dio te tropske zračne mase u srijedu će se ponovo približiti našim krajevima, ali već u četvrtak sa zapada dolazi do novog prodora svježeg zraka sa sjeverozapada. Krajem srijede nad širom regijom a sa centrom nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom formirat će se plitko prizemno ciklonalno polje. Ono će nešto ojačati u noći na četvrtak i time intenzivirati termičku razliku nad područjem Jadrana i okolnih krajeva. Takva sinoptička situacija te prednja strana visinske doline, stvorit će vrlo povoljne uvjete za razvoj intenzivne naoblake i oborina.

Tlak zraka i AT 500hPa za noć na četvrtak, model MeteoAdriatic ARW (regija)

Prema uobičajenom scenariju proteklih dana, u toploj zračnoj masi koja će prekrivati veći dio Jadrana u noći na četvrtak nalazit će se izraženo polje nestabilnosti i smicanja. Uslijed utjecaja prizemnog ciklonalnog polja i advekcije ciklonalne vrtložnosti prema Jadranu, očekujemo povoljne uvjete za dinamički potencirane uzlazne struje u nestabilnoj zračnoj masi. Osobito u sprezi s orogenetskim podizanjem na Apeninima i Dinaridima, uvjeti za razvoj konvektivnih nepogoda bit će i više nego izraženi. Dolini pridružena hladna fronta prijeći će preko regije tijekom jutarnjih sati u četvrtak.

Multićelijski i superćelijski mezoskalni sustavi bit će česta pojava u regiji, a premještat će se iz smjera jugozapada prema sjeveroistoku, najprije rano ujutro u četvrtak zahvaćajući sjeverni Jadran i dio unutrašnjosti na zapadu regije, a zatim tokom jutra može se očekivati brzo napredovanje sustava preko srednjeg Jadrana i preko kontinentalnih krajeva Hrvatske i BiH dalje na istok. Tokom popodneva, frontalni sustav s nepogodama stići će do linije Podgorica-Beograd.

CWI zone za četvrtak.

Prema 12Z (3.8.2021.) WRF-ARW runu, eksperimentalni pokazatelj rizika od konvektivnih oluja CWI smješta najvišu zonu rizika (Extreme) na područje od obale oko Ploča pa do tromeđe Hrvatske BiH i Srbije te stupanj nižu zonu rizika (High) koja prekriva dobar dio obale srednjeg i južnog Jadrana, dio dalmatinskih otoka, gotovo cijelu BiH, Dalmatinsku zagoru, te dio Srbije kao i Crne Gore.

WMAXSHEAR za četvrtak u 11h (izračun: WRF-NMM)

Valja napomenuti da CWI među ostalim uzima u obzir i mogućnost stvaranja oborinskih poplava pa tako više potencira kopnene krajeve od mora i obale pri identičnim sinoptičkim uvjetima. Stoga je i Extreme zona uglavnom ograničena na područje gdje su moguće opasne bujične poplave slijedom nepovoljne konfiguracije terena, iako će i nad Jadranom očekivana potencijalna snaga konvektivnih sustava biti podjednaka.

Kombinirajući produkte različitih NWP modela, subjektivna procjena potvrđuje iznimno veliku vjerojatnost za obilne oborine konvektivnog karaktera na potezu od srednjedalmatinskih otoka do Slavonije kroz BiH, ali također i drugdje u regiji, uključujući sjeverni Jadran, središnju i sjevernu Hrvatsku, Sloveniju kao i dio Srbije, te također sjevernu Italiju i ostatak alpske regije. U Hrvatskoj, područje Dinarida ima najveću vjerojatnost za vrlo obilnu oborinu, posebno Zagora, ali i šire riječko područje te Gorski kotar.

Rijetko viđene MLCAPE vrijednosti koje više nalikuju na one u USA… (izračun: WRF-ARW)

Uslijed lokalno iznimno visokih vrijednosti nestabilnosti (pažnja: ECMWF MUCAPE > 6500 J/kg u južnom Jadranu ispred Dubrovnika sredinom četvrtka!) i smicanja 0-6 km sloja od oko 35 m/s, WMAXSHEAR vrijednosti se ponegdje dižu preko 3000 m2/s2; zatim uslijed prognozirane oborive vode u stupcu preko 50mm, prizemne temperature rosišta i do 27°C, lifted indeksa ~ -15K … te nailazeće hladne fronte sa zapada tokom četvrtka ujutro u zračnu masu tako bogatu vodenom parom i toplinom, sve navodi na zaključak da očekujemo izniman meteorološki dan na Jadranu, i osobito u obalnom području uz Jadran te u regiji Dinarida.

Osim lokalno obilne kiše koja može stvoriti jače bujične poplave, posebno u dijelu Zagore, Hercegovini te ostatku BiH, ali i drugdje, očekujemo i lokalno pojavu jake tuče a iako je nezahvalno prognozirati takve pojave, nije nemoguće ni da se ponovo negdje javi tornado. Orkanski udari vjetra također su iznimno vjerojatni u blizini grmljavinskih oluja.

Zbog očekivane iznimne sinoptičke situacije, predviđamo ažurirati tekst s novim detaljima, po potrebi, u slučaju stizanja novih informacija, sve do četvrtka.

Impresivan skew-t za poziciju ispred Dubrovnika nad morem, četvrtak ujutro u 11h po lokalnom vremenu. Izračun modela WRF-ARW.

Ažurirano: utorak, 3.8. u 23h:

WRF-NMM 18Z izračun, 6h akumulirana oborina za period od 06 do 12 UTC, 5.8.:

WRF-NMM: 6-satne akumulirane oborine za četvrtak ujutro

Očekivana iznimna oborinska pruga i položaj napredujuće fronte oko podne:

WRF-NMM: satne oborine od 10 do 11 UTC, četvrtak; iznimno definirana olujna fronta u napredovanju prema istoku.

Ažurirano: srijeda, 4.8. 12h:

DHMZ upozorenja:

DHMZ također stavlja naglasak na najveći rizik od opasnog vremena u području Dalmatinske zagore, u prvom redu zbog očekivane oborine 40-70mm te grmljavinskog nevremena kao i udara vjetra > 65 km/h.

ESTOFEX još nije izdao prognozu.

Ažurirano: srijeda, 4.8. 16h:

Novi CWI izračun temeljen na WRF-ARW 4.8. 12Z:

Ažurirane CWI zone temeljem 4.8. 12Z ARW
WRF-NMM (4.8., 12Z run), WMAXSHEAR i zone modeliranih oborina za 8h ujutro u četvrtak

Komentar 12Z NWP runova od srijede:

Današnji (4.8.) 12Z izračuni modela fine rezolucije (ARW, NMM) smještaju početak nepogoda već u drugom dijelu noći na sjeverni i dio srednjeg Jadrana, za razliku od jučerašnjih koji su sugerirali početak u ranim jutarnjim satima. Također, već do zore nepogode su moguće i na južnom Jadranu, budući da se očekuje njihovo formiranje oko talijanske obale u noći, i brzo premještanje prema sjeveroistoku. Tijekom jutarnjih sati na sjevernom Jadranu može se računati na postupnu stabilizaciju, a rano poslijepodne vrijeme bi se trebalo smiriti i drugdje na Jadranu. Poslijepodne će nevremena se preseliti nad istočnu BiH i nad Srbiju, a zatim će se do kraja dana vrijeme smirivati i tamo. Što se tiče očekivanog intenziteta nepogoda, predviđanja ostaju većinom nepromijenjena u odnosu na tekst iznad.

Ažurirano: srijeda, 4.8. 20h:

Severe Weather Europe portal je objavio prognozu i postavio najvišu zonu rizika, High za područje Dalmacije, južne BiH, Crnu Goru dio južne Srbije, dio Kosova, te dio Albanije:

Severe Weather Europe prognoza

Severe Weather Europe: “A powerful jet stream rounding the base of the trough will provide widespread forcing to support an explosive thunderstorm development within a strongly sheared and extremely unstable airmass. A volatile environment with severe weather outbreak of supercell thunderstorms is forecast, including tornadoes and very hail.

Ažurirano: četvrtak, 5.8. 5h:

Estofex:

Aktualna situacija u 5:30:

Izvor: sat24.com

5:40:

Izvor: lightningmaps.org
Zadar. 5.8., 5:13h Foto: Ivan Toman