Nakon današnjeg manjeg zahlađenja na sjeveru Hrvatske i kratkotrajno jake bure na sjevernom Jadranu, od sutra dolazi do dugotrajnije stabilizacije vremenskih prilika u regiji. Stabilno i toplo, ponegdje i vruće s najvišim dnevnim temperaturama do ili malo iznad 30°C – osobito u Dalmaciji i na krajnjem istoku Slavonije, zadržat će se najmanje do vikenda.

30-ca neće nedostajati; primjer za petak poslijepodne, model MeteoAdriatic WRF 10km.

U dane vikenda očekuje se rubni utjacaj plitke sredozemne ciklone pa će vrijeme biti malo nestabilnije, ali valja naglasiti da se time – za sad – ne očekuje značajna promjena vremena, ukoliko ne dođe do promjena sinoptičke situacije u odnosu na aktualne prognoze. To znači da se generalno toplo ranojesenje vrijeme nastavlja do daljnjega, a za sad nema na vidiku ni značajnijih oborina u regiji, barem do polovice rujna.

Srednjeročna prognoza temperature na 850hPa za Zagreb, model GFS ensemble, obrada wetterzentrale.de.
Snažno i postojano anticiklonalno polje početkom idućeg tjedna, model ECMWF, obrada meteociel.fr

Treba dodati da u kopnenim predjelima, u sinoptičkim situacijama kakva je prikazana na zadnjoj karti za početak tjedna, treba računati na pojave dugotrajne jutarnje magle, a ona nije isključena niti na Jadranu. O tim detaljima ćemo znati više kroz nekoliko dana.