Siječanj 2023. četvrti je uzastopni mjesec s pozitivnom anomalijom temperature zraka u regiji. Nakon ekstremno toplog prosinca, i siječanj je bio mnogo topliji od prosjeka uz anomaliju od +2,24 °C što ga svrstava na 5. mjesto najtoplijih siječanja od 1979. godine. Uslijed pretežno pozitivne anomalije tijekom zadnjih godinu dana, i dugoročni trend temperature zraka nakon uklanjanja sezonalne varijacije raste te sa zadnjim mjesečnim izračunom iznosi +0,3857 °C/dekadi, što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je iznosio +0,3845 °C/dekadi.

Aktualni dijagrami anomalije temperature za siječanj te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Anomalije temperature u regiji u posljednja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici. Iza nas su četiri mjeseca vrlo visoke pozitivne anomalije temperature. Osim kratkotrajne “pauze” u toplini u rujnu, zadnjih 9 mjeseci ima temperaturu značajno iznad prosjeka.

Uz pritjecanje toplog i vlažnog zraka s juga za očekivati je količinu oborine veću od prosjeka. To se i ostvarilo, uz mjesečnu anomaliju od +50 mm u odnosu na prosjek, što siječanj 2023. svrstava na 6. mjesto najoborinskijih od 1979.

Nakon priličnog deficita oborine tijekom većeg dijela 2022, kraj godine je donio kišnije vrijeme od prosjeka a to je nastavio i siječanj te sad imamo 3 uzastopno oborinskija mjeseca od klimatološke normale. Na sljedećoj slici su prikazane anomalije količine oborine u regiji tijekom posljednja 24 mjeseca, pri čemu sušni mjeseci i dalje dominiraju nad brojem onih kišnijih.

Uz dotok toplog zraka i vlage, siječanj 2023. obilježila je – za zimski mjesec – neuobičajeno visoka nestabilnost zraka, što je vidljivo sa sljedeće slike.

Standardni kutijasti dijagrami za siječanj sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, prikazani su na sljedećoj slici:

Odstupanja parametara od normale ponovo pokazuju uobičajen obrazac pritoka toplog i vlažnog zraka, pa su tako u pozitivi u odnosu na prosjek temperatura zraka i rosište, količina oborine i naoblake, nestabilnost, relativna topografija, vlažnost, oboriva voda, a s pozitivnim odstupanjem ovog mjeseca priključila se je i vjetrovitost regije.

Ostale publicirane klimatološke podatke iz projekta možete pronaći u našoj stalnoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD.