Nakon toplijeg lipnja od prosjeka u kojem je anomalija temperature u regiji iznosila +1,55°C u odnosu na prosjek 1979.-2020., uslijedio je još jedan topliji ljetni mjesec od prosjeka. Srpanj 2021. je prema našoj klimatskoj reanalizi u regiji topliji za 1,61°C u odnosu na prosjek. Srpanj 2021. je time 4. najtopliji srpanj u regiji od 1979. godine, pri čemu su se sva tri toplija srpnja od ovogodišnjeg dogodila iza 2001. godine. Nakon tri proljetna mjeseca koja su obilježila osjetno hladnije proljeće od prosjeka u regiji, ljeto 2021. čini se ide nezaustavljivo prema još jednom toplijem od prosjeka, a hoće li ono biti umjereno ili ekstremno toplije, odlučit će kolovoz.

Dugoročni trend temperature regije sad iznosi +0,4013°C/dekadi što je blago smanjenje s +0,4024°C koliko je iznosilo nakon izračuna u lipnju, s obzirom da je 12-mjesečni prosjek još uvijek ispod linije linearnog trenda. Vrijednost od +0,40°C po dekadi treba staviti u globalni kontekst, koji govori da je prosječni porast prizemne temperature na planeti +0,13°C po dekadi, što zorno pokazuje koliko se naša regija brže zagrijava od prosjeka planete.

Srpanj 2021. je u regiji oborinski bio iznad klimatološkog prosjeka, uz mjesečnu anomaliju oborine u regiji od +10 litara po četvornom metru u odnosu na srednju vrijednost za srpanj. Ipak to ne znači da su svi krajevi regije bili iznadprosječno kišni, mnoga područja su ipak završila mjesec s ispodprosječnom količinom oborine (ponajviše Dalmacija), dok su određeni krajevi koji su dobili obilnu oborinu (npr. Slavonija) podigli prosjek cijele regije iznad srednje klimatološke vrijednosti. Tlak zraka je bio nešto niži od prosjeka, a geopotencijal na 500hPa, uslijed prisustva većinom vrlo tople zračne mase, očekivano viši od klimatološke srednje vrijednosti za srpanj.

Srednja mjesečna brzina vjetra, nestabilnost, vertikalno smicanje i postotak naoblake bili su uglavnom oko klimatološke normale, dok je temperatura rosišta bila viša s anomalijom od skoro +1°C.

Kutijasti dijagrami sa petnaest meteoroloških parametara posebno, za srpanj 2021 izgledaju ovako:

Iz kutijastih dijagrama je vidljivo da je srpanj najviše odstupao od normale u temperaturi zraka, relativnoj topografiji 1000/500hPa, oborivoj vodi te temperaturi rosišta, a izvan interkvartilnog raspona našao se je još i tlak zraka. Preostali parametri su bili klimatski “normalni”, odnosno unutar gornjeg ili donjeg kvartila.

Ostale publicirane klimatološke podatke možete pronaći u našoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD projekta.