S približavanjem kraja godine postaje sve izvjesnije da će 2022. biti zapamćena kao jedna od sušnijih godina. Studeni je taj epitet tek malo ublažio s nešto kišnijim vremenom od klimatski uobičajenog. Temperaturno, studeni je bio ponovo topliji mjesec od normale s odstupanjem za visokih 1,84 °C u odnosu na prosjek. Dugoročni trend temperature regije u periodu 1979.-danas iznosi +0,3838°C/dekadi, što je neznatno povećanje u odnosu na prošli mjesec kad je trend cijelog vremenskog niza iznosio +0,3836°C/dekadi.

Aktualni dijagrami anomalije temperature za studeni te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Anomalije temperature u regiji u posljednja 24 mjeseca prikazane su na sljedećoj slici. Od 11 mjeseci u 2022., tri mjeseca su bila nešto hladnija od prosjeka, dok je preostalih 8 bilo toplije, pri čemu jako odskaču lipanj sa anomalijom većom od 3 °C u odnosu na klimatski prosjek regije a slijede ga listopad s anomalijom od +2,4 °C i studeni sa spomenutih 1,84 °C većom temperaturom od prosjeka.

Za razliku od većine mjeseci u ovoj godini koji su bili ispodprosječno oborinski, studeni je imao pozitivnu anomaliju regije u iznosu +24 mm/mjesec. Taj višak oborine u usporedbi s klimatskim prosjekom neće znatno promijeniti općenitu sušnost godine, osim ako u prosincu ne padnu ogromne količine kiše.

Na sljedećoj slici su prikazane anomalije količine oborine u regiji tijekom posljednja 24 mjeseca, pri čemu sušni mjeseci znatno dominiraju nad brojem onih kišnijih.

Studeni 2022. nije donio značajne klimatske ekstreme, pa stoga ovaj pregled završavamo bez isticanja dodatnih izračunatih detalja, prikazom standardnih kutijastih dijagrama sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, koji su dani na sljedećoj slici:

Ostale publicirane klimatološke podatke iz projekta možete pronaći u našoj stalnoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD.