Poslije tri hladnija mjeseca od prosjeka (ožujak, travanj i svibanj), lipanj je donio preokret klimatske situacije u regiji. Nakon srednje mjesečne anomalije svibnja od -1,38°C, lipanjska anomalija temperature u regiji iznosila je +1,55°C u odnosu na prosjek 1979.-2020. Lipanj 2021. je time 7. najtopliji lipanj u regiji od 1979. godine, pri čemu su se svi topliji lipnji od ovogodišnjeg dogodili iza 2001. godine.

Dugoročni trend temperature regije sad iznosi +0,4024°C/dekadi što je smanjenje s +0,4040°C koliko je iznosilo nakon izračuna u svibnju, s obzirom da je 12-mjesečni prosjek ispod linije linearnog trenda.

Lipanj 2021. je u regiji bio iznimno sušan mjesec, negdje u rangu s dosad najsušnijim lipnjem u CRD bazi, onim iz 2000. godine. Manjku oborina uzrok je prilično visok tlak zraka te visoke vrijednosti geopotencijala u slobodnoj troposferi, kao posljedica pritjecanja tople zračne mase.

Unatoč toploj zračnoj masi, značajnija nestabilnost je izostala, uslijed manjka vodene pare u nižim slojevima zraka, pa je stoga i posljedični manjak konvektivne aktivnosti u odnosu na klimatološki prosjek pridonio vrlo maloj količini oborine u regiji.

Od ovog mjeseca na stranici za praćenje klime regije nalazi se i nov grafički produkt koji sumira klimatološke uvjete regije kroz 15 meteoroloških parametara te uspoređuje zadnje-analizirani mjesec sa statističkim pokazateljima – kutijastim dijagramima za svaki od parametara posebno:

Iz tog produkta se vrlo lako može vidjeti u kojim parametrima je zadnje-analizirani mjesec značajnije odstupao od klimatološke normale.

Ostale publicirane klimatološke podatke možete pronaći u našoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD projekta.