Nakon utjecaja ciklone iz Sredozemlja na vrijeme u regiji tijekom vikenda, kad je veći dio unutrašnjosti dobio par centimetara snijega u prosjeku a dijelovi Gorskog kotara i značajne količine, uz umjerenu do jaku buru na Jadranu došlo je i do daljnjeg pada temperature zraka pa su tako temperature ispod nule jutros zabilježene i na većem dijelu obale sjevernog Jadrana, te ponegdje na otocima. Najtoplije je bilo dubrovačko područje s minimalnim temperaturama iznad 5°C, a u unutrašnjosti su najniže vrijednosti bile između -10 i 0°C, zavisno o zadržavanju naoblake (oblačna područja su ostala toplija od vedrih). Uz pritjecanje suhe zračne mase, magla je izostala.

Do kraja ovog tjedna postupno će sa sjeveroistoka pritjecati još hladnija zračna masa. Općeniti utjecaj anticiklonalnog polja nad zapadnom obalom kontinenta i niskog tlaka prema Aziji uzrokovat će sjeverna strujanja nad regijom više dana za redom. Uz to, petak i subota donose blagu ciklogenezu nad Sredozemljem, što će dodatno aktivirati pritok još hladnijeg, kontinentalnog zraka iz Rusije, čija će temperatura nad našom regijom biti oko -15°C na plohi 850hPa u najhladnijem periodu, koji se očekuje u subotu.

Relativna topografija 1000/500hPa je proporcionalna temperaturi zračne mase u tom sloju. Iz slike za subotu vidljivo je strujanje vrlo hladnog zraka sa sjevera preko naše regije.

U opisanim uvjetima, u našim krajevima će do kraja tjedna prevladavati suho vrijeme, povremeno uz nešto naoblake ali se svakako očekuju dulja sunčana razdoblja, pa i prilično vedri dani, osobito na Jadranu. Puhat će uglavnom slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova, u četvrtak na Jadranu umjerena i pojačana, na otvorenom jaka tramontana, a u subotu i nedjelju se očekuje umjerena do jaka bura. Glavno obilježje vremena idućih dana bit će još niža temperatura. Sutra će privremeno biti nešto toplije, ali od četvrtka će temperatura padati, a u kombinaciji s pojačanim vjetrom i osjet hladnoće će biti izraženiji. Najhladnije će vjerojatno biti u subotu te u nedjelju ujutro.

Očekivane temperature na plohi 850hPa prema MeteoAdriatic ARW modelu, za subotu. Istok regije bi trebao biti najhladniji.

Ako se ostvare prognostički materijali, u subotu će najviša temperatura tokom dana doseći oko nule u kopnenom području, a na istoku regije bi trebala ostati i ispod nule cijeli dan. Ni na Jadranu ne bi bilo mnogo toplije, uz najviše dnevne vrijednosti gotovo posvuda ispod 5°C, uz umjerenu do jaku buru. Nedjelja ujutro vjerojatno donosi temperature ispod nule gotovo svuda osim na vanjskim otocima, dok bi u unutrašnjosti pala na oko -10°C, u gorju još niže, a kotline Gorskog kotara i Like bi mogle imati minimalne temperature i ispod -15°C.

Različiti numerički modeli u ovom trenutku još nisu do kraja definirali koliko će nas hladne zračne mase iz Rusije zahvatiti tijekom vikenda. Stoga, predviđene temperature iz gornjih paragrafa nisu u ovom trenutku potpuno jasne, ali izvjesno je da nam dolaze najhladniji dani dosad tijekom ove zime. U slučaju veće promjene u odnosu na napisano, objavit ćemo novu analizu idućih dana.