Egzotični znanstveni radovi kakvi se teško mogu naći preneseni u medijima ponekad zagrebu malo dublje ispod površine onoga što se najčešće servira u javnost. Jedan takav primjer je rad od Belcher et al. (2019), koji se bavi problematikom stakleničkih plinova kojeg stvaraju vojne operacije diljem planete. Rad se fokusira na američku vojsku te se pritom naglašava kako prikazani izračuni nisu vrlo točni jer je precizne podatke o količini ispušnih štetnih plinova nemoguće dobiti od Pentagona, te su prikazani rezultati u studiji dosta konzervativni i vrlo vjerojatno u stvarnosti još gori.

Autori studije tako pokazuju da samo američka vojska zagađuje planet više nego 140 država svijeta zajedno, te upozoravaju da rješenje ekoloških problema kojima se teži nije moguće bez značajne redukcije destruktivnih aktivnosti ovog najvećeg svjetskog neprijatelja planete.

Američka vojska je kao institucija najveći svjetski potrošač nafte, koja je primjerice samo u 2017. godini potrošila 15.623.514.385 litara iste i pritom u atmosferu ispustila 25.000.000 tona ugljičnog dioksida, stakleničkog plina za kojeg većina znanstvenika danas smatra da je glavni pokretač globalnog zatopljenja na planeti. Dodajmo li na te iznose do kojih su došli Belcher i suradnici, još i vojnu potrošnju te shodno zagađenje ruske vojske, kineske, indijske, pakistanske, britanske, i ostalih država svijeta, kad se sve skupa pozbraja može se samo zamisliti kolike su te brojke u sumi (da, točan broj nikad neće biti poznat jer su ti podaci većinom tajni, ali je više nego jasno da je ogroman).

Američka vojska tako zagađuje više nego cijele 10-milijunske europske države poput Švedske ili Danske, prema Crawford (2019). Isto tako operacije američke vojske zagađuju planet više nego dvostruko u odnosu na sve automobile u istoj državi. Iako možda ne više nego dvostruko, sigurno vrlo sličan omjer zagađenja vojske i civilnog prometa automobilima može naći i u svim ostalim državama svijeta koje “drže” do svoje vojske, a to su uz čast nekih iznimki, velika većina država svijeta.

Američka stealth perjanica kojom se vojska tako ponosi, F-35, tijekom jednog sata leta spali u prosjeku 5600 litara goriva i time u atmosferu izbaci oko 17 tona ugljičnog dioksida (za svaku tonu spaljenog avionskog goriva, izbačena masa ugljičnog dioksida je otprilike 3.15 puta veća). U 8 tisuća sati leta koliko je predviđen životni vijek ovog aviona, on izbaci u atmosferu 136 tisuća tona CO2. Samo jedan jedini avion.

Ajmo izračunati usput koliko će ugljičnog dioksida u atmosferu izbaciti eskadrila od 12 vojnih aviona koje kupuje Hrvatska (u doba kad bolnice ostaju bez lijekova jer ih država nije u stanju platiti, pa traži donacije od građana, ali pustimo to na stranu jer to nije tema ovog teksta). Recimo da to bude F-16 kojemu je okvirna potrošnja goriva po satu leta 3500 litara te životni vijek 10 tisuća sati leta. Po jednom avionu, to daje 3.500×3.15×10.000 = 110.000 tona CO2, a cijela eskadrila će izbaciti 1.323.000 tona (milijun i tristo dvadeset i tri tisuće tona) ugljičnog dioksida nad našim glavama. Usporedimo to s količinom CO2 koju izbaci vaš automobil, od nekih tipičnih 100-tinjak grama CO2 po kilometru (Euro5 ili Euro6 norma)? Tijekom životnog vijeka vašeg automobila od nekih 200.000 kilometara, vi ćete u atmosferu izbaciti oko 20 tona CO2. Da bi dosegli 1.323.000 tona, potrebno je 66 tisuća takvih automobila, što je cijela jedna prosječna županija u Hrvatskoj po broju registriranih vozila. Sad pribrojimo tome još migove, trenažne avione, helikoptere, oklopna i transportna vozila i sve ostale vojne potrošače goriva i doći ćemo ponovo do brojki – možda ne dvostruko većih kao u USA u odnosu na sve automobile u državi – ali će brojke sigurno biti takve da se postavlja pitanje – što država radi u pogledu redukcije utjecaja vojske na ekologiju? Odgovor se zna, pitanje je retoričko. Pritom imajte na umu da vi plaćate porez na račun CO2 pri kupnji automobila, pri svakom produljenju registracije i pri svakom točenju goriva.

Nakon svega toga znajte, da će vas političari uskoro pokušavati uvjeriti da ne samo da ste za klimatske promjene odgovorni vi sa svojim automobilima, već ste odgovorni i zato jer jedete meso. Pa će vam uskoro staviti CO2 porez i pri svakoj kupnji mesa, jer navodno kravlji prdež je za planet opasniji od sve vojne sile na svijetu i od svih kineskih industrijskih pogona na ugljen.