Hladan prodor arktičke zračne mase koji je započeo jučer, danas se nastavio a sutra ujutro vjerojatno će doživjeti kulminaciju u smislu najnižih temperatura zraka. One će tako i sutra u unutrašnjosti posvuda biti ispod -5°C, ponegdje i ispod -10; a pogotovo u planinskim krajevima gdje se očekuju vrijednosti i niže od -15°C ponegdje. Na Jadranu će također biti hladno jutro, većinom oko ili malo ispod nule, a tek na dalmatinskim otocima ponegdje temperatura neće pasti ispod točke smrzavanja. I dalje će puhati umjerena do jaka bura uz olujne udare.

Temperature zraka sutra ujutro; model MeteoAdriatic ARW

Noćas i rano ujutro, uslijed ciklone koja će se premještati preko Jonskog mora na istok, očekuje se pretežno oblačno vrijeme a na jugu regije će biti i snijega, osobito na južnom Jadranu i u Crnoj Gori, na Kosovu i u Makedoniji. Na Jadranu ponegdje neće biti dovoljno hladno za snijeg pa je moguća i susnježica ili kiša. Oborine neće biti značajne, osim u Makedoniji gdje može pasti umjerena do povećana količina snijega, osobito na krajnjem jugu. Ni najviša dnevna temperatura neće mnogo porasti; u unutrašnjosti će u mnogim krajevima ostati ispod nule, a na Jadranu uglavnom do oko 5°C, u prosjeku. Poslijedpodne sa sjevera kidanje naoblake, navečer i u noći na nedjelju razvedravanje, osim u Crnoj Gori, na Kosovu i u Makedoniji gdje će se zadržati oblačno sa snijegom.

U nedjelju očekujemo ponovo hladno jutro, vrlo slične temperature onima u subotu ujutro, ali će tokom dana rasti osjetno brže nego u subotu. Bit će pretežno sunčano vrijeme ali vjetrovito, uz uglavnom pojačanu i jaku buru, na Jadranu olujne i ponegdje orkanske udare. Vjetar će oslabiti prema ponedjeljku.

Topla fronta sa zapada očekuje se oko noći s utorka na srijedu, a s njom je moguća i nova oborina. MeteoAdriatic ARW

Od ponedjeljka očekujemo značajan porast temperature. Vjetar će potpuno oslabiti, a u srijedu i okrenuti na jugozapadni smjer. Ponedjeljak i utorak donose i dosta sunca, a u srijedu će se već značajnije naoblačiti uslijed tople fronte sa zapada. S naoblakom će ponegdje pasti i nešto kiše, a u gorju snijega. O detaljima te nove promjene vremena, više u idućoj analizi…

Wetterzentrale: Temperature zraka u Splitu prema ICON ensemblima; od ponedjeljka stiže značajano zatoljenje…