Iza nas je nekoliko prilično toplih dana pod utjecajem zapadnog i jugozapadnog strujanja preko regije. Uslijed pritjecanja toplog i nešto vlažnijeg zraka, u našem je području stoga bilo dosta naoblake, a mjestimice i slabe kiše, uglavnom na riječkom području, u Gorskom kotaru te u Lici. Temperature zraka su znatno više od klimatološkog prosjeka za početak veljače, te vrijednosti nerijetko prelaze vrijednosti više od dvije standardne devijacije iznad normale (DHMZ, srednjaci temperature).

U ovim trenucima, nad područjem zapadne Europe započinje stvaranje ciklonalnog polja koje će sutra jačati, a u nedjelju zahvaćati cijelu regiju zapadno od nas kako je prikazano na sljedećoj slici. U takvim uvjetima prema našim krajevima i dalje pritječe topla zračna masa s juga, ali postupno i sve vlažnija, te će tijekom nedjelje doći do stvaranja jače oborinske naoblake. Ciklona će u ponedjeljak odmicati prema istoku, no tijekom idućih dana i dalje će se nad našom regijom zadržavati uglavnom plitko polje sniženog tlaka zraka.

U nedjelju ujutro, impresivno ciklonalno polje sa središtem nad zemljama Beneluxa dominirat će atmosferom i određivati vrijeme u većem dijelu Europe; pod njegovim utjecajem naši krajevi će se i dalje nalaziti pod toplom i sve vlažnijom jugozapadnom advekcijiom. Model: MeteoAdriatic ARW

Od ponedjeljka, naši krajevi će se i dalje nalaziti u toploj zračnoj masi, iako će jugozapadno strujanje postati većinom zapadno, te donositi tek nešto manje topao zrak. Oštra granica s hladnim zrakom nalazit će se nekih 200-tinjak kilometara sjevernije i dalje, gdje će prevladavati pravi zimski uvjeti s vrlo niskim temperaturama i povremenim snijegom. Noćne temperature primjerice u Češkoj, Poljskoj, Ukrajini i Rusiji padat će redovno ispod -20°C.

Vijesti poput ovakvih su potpuno “fejk”. Manje zahlađenje u odnosu na ovo ekstremno toplo ipak dolazi početkom tjedna, no i dalje će gotovo svugdje biti malo toplije od prosjeka, najmanje do petka!

U medijima se je ovih dana ponovo počela provlačiti ideja o polarnoj hladnoći i kod nas. Kako trenutačni prognostički podaci pokazuju, spomenuto razgraničenje tople zračne mase nad sredozemnom regijom i vrlo hladnog zraka sa sjevera kontinenta veći dio tjedna koji je pred nama zadržavat će se kako je i naglašeno, sjeverno od naše regije, te će tek manji dio tog hladnog zraka povremeno zahvaćati bliže područje poput Austrije i dijela Mađarske.

Blizina te hladne zračne mase doista će dovesti do zahlađenja, koje će u odnosu na trenutačno mnogo toplije vrijeme od prosjeka biti značajno, ali u ovom trenutku ne postoje indikatori kojima bi se moglo opravdati najavljivanje izuzetno hladnog razdoblja u kontekstu usporedbe s klimatološkom normalom za dio godine u kojem se nalazimo. Naime, prije petka, postoje vrlo male šanse da ijedan dan bude hladniji od klimatološkog prosjeka u cijeloj našoj regiji (ex Yu države), osim možda krajnjeg sjevera (Slovenija, sjever Hrvatske) gdje bi moglo doći do djelomičnog prodora manje količine spomenutog hladnog zraka sa sjevera kontinenta u danima od utorka do četvrtka.

No, šanse za pritjecanje nešto veće količine hladnog zraka iz sjevernijih krajeva, ipak postoje negdje krajem tjeedna. Budući da do tad ima još tjedan dana, predviđanja tog događaja nisu osobito pouzdana, ali postoje naznake da bi petak mogao biti hladniji od klimatološkog prosjeka za drugu dekadu veljače. U ovom trenutku ugrubo polovica prognostičkih modela daju izraženije zahlađenje u petak, dok se druga polovica ne slaže s tim scenarijem i održava topliju varijantu prognoze, ali definitivno ne tako toplu kao što je kraj aktualnog tjedna.

Vratimo se na tren na bliže razdoblje. Naime, u nedjelju će sa ciklonalnim poljem koje će do kraja dana izravno utjecati na vrijeme u regiji, doći do jačeg naoblačenja i kiše. Kiša će na sjevernom Jadranu početi sredinom dana, a poslijepodne će se proširiti na cijelu regiju. U pozadini ciklone će pritjecati malo hladniji zrak, pa će u višem gorju pasti i malo snijega. Snježna granica zadržat će se vjerojatno iznad 1000 metara nadmorske visine. Još malo hladnije na sjeveru regije bit će od utorka pa će se snježna granica ponešto spustiti i prema nižim nadmorskim visinama, dok će južnije i dalje snijeg biti moguć samo u višem gorju.

Ponedjeljak: ciklona će odmaknuti na sjeveroistok, a u njezinoj pozadini dotjecat će nešto hladnija zračna masa. Oštri frontalni sustavi koji će odjeljivati vrlo hladan sjever kontinenta i topliju sredozemnu zračnu masu nalazit će se i dalje sjevernije od regije.

Tijekom subote i nedjelje na Jadranu će puhati pojačano i jako jugo, a mogući su i olujni udari. U ponedjeljak će vjetar okrenuti na jugozapadni i zapadni smjer, a pojačan, ponegdje i jak bit će i u unutrašnjosti regije. Dani od utorka do četvrtka donose i dalje promjenjivo vrijeme, povremeno uz kišu a u unutrašnjosti na sjeveru regije ponegdje i snijeg no veća količina snijega za sad se ne čini vjerojatana. Ponegdje na sjeveru regije (Slo, sjever HR) je moguće stvaranje tanjeg snježnog pokrivača od utorka do četvrtka, a u četvrtak i u Gorskom kotaru i Lici.

Što će se događati iza četvrtka za sad je velika nepoznanica i analizu tog razdoblja ostavit ćemo za iduće dane.