Veljača 2021. je bila jedan od onih mjeseci gdje se po prosječnim vrijednostima meteoroloških parametara ne da zaključiti kako je vrijeme bilo prilično ekstremno. Ipak, ova veljača je postavila najviše temperature ikad izmjerene u veljači u Hrvatskoj, pa je tako 24. veljače u Kninu izmjereno 25,2, a u Rijeci 24,9°C. Obje vrijednosti su poprilično iznad dosadašnjih rekorda za veljaču (22,3 i 21,4 °C). Iznimna toplina tog dana bila je posljedica zajedničkog utjecaja tople i stabilne anticiklone i fenske bure. Takvoj nesvakidašnjoj toplini prethodio je prilično hladan prodor sredinom mjeseca pri čemu je također bilo rekorda; naime na Visu je izmjeren najviši ikad snježni pokrivač (5 cm) uz gotovo cijelu regiju s temperaturama nižim od 0°C, a na Jadranu istovremeno olujnu i orkansku buru. Sjevernije u Europi prva polovica veljače bit će upamćena po zaista izraženom zimskom vremenu.

Prema našoj reanalizi WRF modelom, veljača 2021. u regiji je imala značajno pozitivno temperaturno odstupanje uz anomaliju od +2,55°C, pri čemu je u samo pet godina od 1979. zabilježeno veće pozitivno odstupanje temperature od prosjeka u veljači.

I odstupanje temperature rosišta bilo je prilično, uz anomaliju +2,4°C što ovu veljaču smješta na 5. mjesto najvlažnijih veljača od 1979.

Ostali meteorološki parametri nisu odstupali značajno od prosjeka. Vjetra je bilo manje od prosjeka, kao i nestabilnosti, dok je smicanje po visini bilo nešto izraženije. Oborine je bilo nešto manje od normale, kao i naoblake, a tlak zraka je bio nešto malo veći od prosjeka.

Dugoročni linearni trend temperature u regiji i dalje ostaje nešto iznad +0,4, točnije +0,4079°C/dekadi.

Ostale podatke možete pronaći u našoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD projekta.