Središnji zimski mjesec sezone 2020/21 započeo je toplim novogodišnjim vremenom uz dosta naoblake i čestu kišu. Uporno obnavljanje ciklone nad našom regijom trajalo je cijelu prvu dekadu mjeseca, te se je pritom skupila iznadprosječna količina oborine u cijeloj regiji. Često je bilježena i pojava grmljavine, prilično neuobičajeno za doba godine (niže je dano objašnjenje zašto). Zatim je prema sredini mjeseca nastupilo pritjecanje hladnog zraka iz Rusije pa su temperature značajno pale, a oborine su do zadnje dekade izostale. Početak zadnje dekade donosi jugo i zatopljenje, a zatim i oborine koje su se protegle s prekidima do kraja mjeseca. Uz jadransku ciklonu i značajniji pad temperature oko 25. siječnja snijeg se spustio nisko, ponegdje sve do mora. Kraj mjeseca donosi ponovo nešto više temperature zraka.

Prema našoj reanalizi klime mjeseca pomoću WRF modela, siječanj 2021. je bio malo topliji od višegodišnjeg prosjeka, s odstupanjem srednje temperature +0,28°C. Time je ovogodišnji siječanj se smjestio na 18. mjesto najtoplijih siječanja od 1979. Dugoročni linearni trend temperature u regiji i dalje ostaje nešto iznad +0,4, točnije +0,408°C/dekadi.

I ako neće po temperaturi, ovaj siječanj će biti zapamćen po količini oborine ali i osobito po nestabilnosti atmosfere. Oborine je u prosjeku u regiji bilo čak 80 litara po četvornom metru više od klimatološke normale za siječanj, te je time ovogodišnji siječanj završio na drugom najoborinskijem mjestu od 1979. No apsolutnu “pobjedu” u anomaliji mjeseca odnosi MLCAPE (konvektivna nestabilnost), koja je bila neusporedivo viša od dosad najnestabilnijih siječanja, s anomalijom od +26 J/kg, što je za siječanjsku anomaliju srednjih mjesečnih vrijednosti iznimno visok broj. Ova dva podatka o znatno više oborina od prosjeka i izuzetno većom nestabilnošću mjeseca u odnosu na normalu objašnjava zašto se je često javljala grmljavina. Usporedba srednje količine oborine i nestabilnosti u regiji s prethodnim godinama je dana na sljedeće dvije slike.

Zanimljivo je da je i prosinac bio znatno nestabilniji od normale (2. najnestabilniji od 1979.) pa se time u siječnju samo nastavio dugotrajan period neuobičajenih zimskih uvjeta.

Veliko odstupanje od normale je vidljivo i u izračunu tlaka zraka reduciranog na morsku razinu koji je bio -7 hPa niži od siječanjskog prosjeka i time je siječanj bio 3. mjesec s najnižim prosječnim tlakom od 1979. Intenzivan utjecaj ciklonalnih sustava na vrijeme u regiji objašnjava iznimnu kišovitost i nestabilnost.

Ostale podatke možete pronaći u našoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD projekta.