Američko sveučilište The University of Alabama in Huntsville, The National Space Science & Technology Center, objavilo je mjesečno izvješće o globalnoj anomaliji temperature donje troposfere za travanj 2022, koja iznosi +0,26°C u odnosu na referentni interval 1991.-2020., što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je anomalija iznosila +0,15°C. Linearni trend cijelog niza podataka iznosi +0,132°C/dekadi što je identična vrijednost u odnosu na trend izračunat prošlog mjeseca.

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt

Raspodjela odstupanja temperature od prosjeka na planeti u travnju, prikazana je na sljedećoj slici.

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/climate/

Prema raspodjeli anomalija, naša regija je imala malo nižu temperaturu u odnosu na normalu referentnog perioda 1991.-2020. Naša reanaliza WRF modelom dala je prosječno odstupanje u regiji u iznosu od -0,9°C u odnosu na srednju vrijednost od 1979. do 2020. godine što je u skladu s UAH podacima.

Najveće europsko negativno odstupanje za travanj, iako blago, zabilježeno je na sjeveru kontinenta. Blagu pozitivnu anomaliju imao je istok kontinenta. Globalno, najhladnije područje u odnosu na prosjek bilo je na zapadu Kanade, a najtoplije nad Kazahstanom.

Prema novoj prognozi ENSO oscilacije, očekuje se slabljenja La Nine, no aktualne projekcije i dalje ne očekuju prelazak u La Nino fazu niti do kraja izračuna, prema većini članova ensembla, uz tek blagu vjerojatnost da se La Nino dogodi od ljeta.

El Nino prognoza, ECMWF: