Ako pratite meteorološke portale ili društvene mreže, vjerojatno ste već vidjeli najave zimskog udara u američkom Coloradu koji dolazi nakon žestokih ljetnih vrućina. Da doista, sprema se rijetko viđen pad temperature od 40-tak Celzijevih stupnjeva unutar jednog do dva dana! Prilika je to da se osvrnemo kratko na događaj i postavimo par prognostičkih karata iz NAM-CONUS modela.

Prije toga, da vidimo kakve su danas, 6. rujna 2020., izmjerene temperature u regiji do 20h po srednjeeuropskom vremenu (podne u Denveru) – za očekivati je da su tijekom poslijepodneva bile još nešto više:

Temperature zraka u podne po lokalnom vremenu Denvera, 6. rujna 2020. (°C), izvor: https://www.wunderground.com

Prognoza američkog modela NAM-CONUS za temperature zraka danas sredinom dana i za preksutra ujutro (po američkom vremenu) pokazuju drastičan pad temperature u najvećem dijelu sjeverne i srednje SAD, uslijed duboke ciklone nad istokom kontinenta koja će povući arktičku zračnu masu sa sjevera duboko u američki kontinent gdje u trenutku pisanja teksta vladaju tropske vrućine.

Zadnja priložena karta (izvor: weather.us) prikazuje prognozu snježnog pokrivača u široj regiji Denvera koja će biti zahvaćena ovim brutalnim polarnim prodorom hladnog zraka. Prema modelu, predviđen maksimum od 23,5 inča (oko 60cm) se odnosi na okolne planine Rockyja, ali snijeg se barem nakratko očekuje i u samome Denveru koji se nalazi na 1600 metara nadmorske visine.

Pojava snijega u tom gradu u rujnu nije toliko neobična budući da je riječ o planinskom području; klimatološki prosječan prvi dan snijega u Denveru dolazi oko 17. listopada. Ipak, činjenica da je pred ovogodišnjim prvim snijegom tek dan do dva ranije vladala vrućina s temperaturama do 40°C, svjedoči o zaista rijetko viđenom meteorološkom fenomenu.

Osim snijega, minimalne noćne temperature s ovim polarnim prodorom u samom gradu Denveru bi mogle pasti na -4°C prema američkim progostičarima, što bi značilo zahlađenje od 40 Celzijevih stupnjeva u dva dana.

Eh, ta luda američka klima…

Stormchaser Reed Timmer