Ažurirano 20.12., nedjelja: Noviji proračuni zadržavaju visoku vjerojatnost nastupa opisane fronte i stvaranja ciklone, ali cijeli scenarij pomiču za oko jedan dan KASNIJE u odnosu na niže navedeno. Nova analiza, vjerojatno uz više detalja, bit će objavljena u ponedjeljak ili najkasnije utorak na portalu.

Nakon dugog, meteorološki nezanimljivog razdoblja, oko Božića dolazi do značajne promjene vremena. Izražena hladna fronta i dolina sa sjeverozapada, 23. prosinca će se približiti Alpama a zatim tijeko 24. prosinca izravno djelovati na vrijeme u našim krajevima. Pritom se očekuje formiranje ciklonalnog polja nad Jadranom i postupno kretanje istoga prema jugoistoku do kraja dana. U pozadini fronte pristizat će mnogo hladniji zrak sa sjevera, pa će zapuhati sjeverni vjetrovi i bura, te će temperatura zraka značajno pasti.

Prije fronte, sljedećih par dana donose nastavak sličnog vremena na kakvo smo navikli proteklih dana. Na Jadranu promjenjivo oblačno, uz sunčana razdoblja i relativno toplo, a na kopnu uglavnom oblačno i maglovito uz temperature nešto iznad 0°C. Vjetar će i dalje biti slab. Početak tjedna međutim donosi postupno okretanje na jugozapadnu situaciju, uz uglavnom slab, a u srijedu i umjeren jugozapadni vjetar. U utorak i srijedu u kopnenim krajevima je moguće razbijanje magle i niske naoblake tijekom dana i umjereno više temperature u odnosu na protekle dane, dok se na Jadranu promjena naoblake i temperature neće bitno osjetiti s obzirom da je u tom području već prilično toplo.

Fronta se u sjevernim krajevima očekuje u noći sa srijede na četvrtak, a zatim će tijekom četvrtka prijeći preko ostatka regije, do krajnjeg juga Jadrana kad se očekuje u noći na petak. Stoga u noći na četvrtak očekujemo jači porast naoblake i kišu, najprije u Sloveniji i na sjeveru Hrvatske, a zatim uz pad temperature do jutra u četvrtak ponegdje i snijeg, većinom na visini iznad 500 metara, ali možda ponegdje i niže – o detaljima više u sljedećoj analizi. U gorju se očekuje i značajniji snježni pokrivač tijekom četvrtka.

Zapuhat će pojačana i jaka bura i sjeverni vjetar, na vjetrovitijim lokacijama s olujnim udarima; za sad se ne čini da će bura biti iznimno jaka ali ostaje da se vidi kako će prognostički sustavi modelirati vjetar tijekom sljedećih simulacija, pa ćemo detaljnije i o tome pisati u sljedećoj analizi.

Za sad ostavimo ovu najavu relativno kratkom, uz želje za ostvarenje jednog od rijetkih bijelih Božića u zadnje vrijeme. U kojim područjima bi on zaista mogao biti bijel, pisat ćemo kroz koji dan detaljno.