Kao što smo već najavili, negdje oko Božića ove godine u naše krajeve stiže hladna fronta sa sjeverozapada. U ovom tekstu dat ćemo pregled situacije kako je sad vide prognostički modeli, uz naš komentar o očekivanom razvoju vremena u sljedećih nekoliko dana. Prilika je to da najavimo bijeli Božić, ali svakako ne svugdje. Detalji su niže u tekstu.

Dunja Mazocco Drvar se potrudila da za RTL pronađe statistiku bijelih Božića, pa tako navodi da je u našim krajevima zadnji bio 2007., pred 13 godina, kad je u Zagrebu palo 11 centimetara snijega, ali spominje i različite definicije bijelog Božića u različitim dijelovima svijeta. Dunja u svom tekstu također govori o božićnim ciklonama koje se učestalo pojavljuju u danima oko Božića u našim krajevima (i ove će očito biti tako), te o klimatskim promjenama koje u zadnjim godinama ponešto mijenjaju uobičajene vremenske prilike u ovo doba godine u odnosu na ranija razdoblja.

Hladna fronta sredinom dana na Božić kako ju vidi naš srednjeročni model WRF-ARW (10km)

Pa što se to sprema ove godine? Božićna ciklona opet? Fronta? Da mi smo u naslov stavili “božićna fronta” a ne ciklona, iako će biti oboje u pitanju; no intenzitet fronte će na neki način zasjeniti samu ciklonu te smo odlučili kroz naslov staviti naglasak na taj aspekt. Dakle sa sjeverozapada se polako približava prostrana dolina s hladnom zračnom masom, koja će na Badnjak “zapeti” u Alpama i stoga ponešto usporiti, no nakon što ih uspije prebaciti brzo će tijekom noćnih sati, baš tamo negdje oko polnoćke ohladiti naše područje. Tijekom dana na sam Božić fronta će napredovati kroz kopneni dio regije i sjeverni Jadran polako prema jugoistoku, te će se hladan zrak probiti i do juga Jadrana sljedeći dan. U tom napredovanju fronte ona će biti ponešto usporena jer će se nad Jadranom formirati plitko ciklonalno polje, ali će zajedno sa poljem visokog tlaka nad sjeverozapadom Europe stvoriti jak gradijent tlaka te će stoga zapuhati jaka do olujna bura.

Prolaskom fronte na sjevernom Jadranu zapuhat će olujna bura

Uz prodor hladnog zraka sa sjevera temperature će pasti, ali valja napomenuti da će pred frontom u kopnenim krajevima, uz sunčana razdoblja i slab do umjeren jugozapadni vjetar, već sutra a posebno preksutra i u četvrtak značajno zatopliti, pa će tako najviše dnevne temperature nerijetko dosezati više od 10 Celzijevih stupnjeva. U tom kontekstu valja promatrati pad temperature na Božić, tako da ona neće biti mnogo niža nego je bila zadnjih dana na kopnu. Na Jadranu će se zahlađenje osjetiti izraženije, osobito na sjevernom dijelu uz jaku i olujnu buru.

I sad konačno dolazimo i do oborina uz procjenu koji će krajevi imati bijeli Božić. Gledamo li Hrvatsku u cjelini, 2020. donosi bijeli Božić bez sumnje, a isto vrijedi i za Sloveniju i BIH. Kiše će biti povremeno već u srijedu na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, a zatim u četvrtak sve više i obilnije, a u božićnoj noći posvuda u regiji. Međutim, osim u najvišem gorju regije, u nizinama kopnenog dijela regije još će biti pretoplo za snijeg. Do sredine dana snijeg bi uz zahlađenje trebao početi u Gorskom kotaru, višim dijelovima Slovenije te na Velebitu, a do kraja dana bi se trebao proširiti na Liku i drugdje u unutrašnjosti na visini iznad otprilike 400 metara nadmorske visine.

Ukupna količina oborine u obliku snijega prema modelu – bijeli Božić bi stoga mogli vidjeti mnogi krajevi regije, ali ne svi. Šanse su svakako najveće u gorju te znatno opadaju sa smanjenjem nadmorske visine.

Nažalost za ljubitelje snijega, vjerojatnost da nizinski krajevi imaju snijeg na Božić bit će relativno mala, iako u ovom trenutku to još uvijek nije potpuno isključeno kao mogućnost; ako ne snježni pokrivač onda možda koja pahulja ili susnježica. Zagrepčani bi ga ipak trebali vidjeti na Sljemenu i na tlu, a i ostali koji imaju sreće da im je neka planina unutar njihove županije moći će napraviti snježni party, naravno, do maksimalno 10 osoba ili na Božić uvečer ili sutradan ujutro.

Na ovoj slici je prikazana nadmorska visina na kojoj model očekuje pojavu snijega. Zanimljivo je da nešto snijega nošenog burom model vidi i ponegdje na Jadranu, ali riječ je o nemjerljivo malim količinama

U subotu će na Jadranu puhati jaka i olujna bura, ponegdje i orkanska, te može nešto snijega nošenog burom dopuhati i u podnožje Velebita, Dinare i drugih dalmatinskih planina. Vrlo malo snijega u teoriji može zalepršati i u Istri i drugdje na sjevernom Jadranu, možda dovoljno za definiciju bijelog Božića i u tom području. Slabljenje bure očekuje se u nedjelju. Dalmacija južno od Splita ostat će vjerojatno pošteđena olujne/orkanske bure, kao i značajnog pada temperature.

I najvažnije za kraj. Do ove fronte ima još mnogo vremena. Trenutačni proračuni su sve samo ne pouzdani, te posebno ljubitelje snijega koji nas čitaju (a kojih sigurno ima mnogo) molimo da ako smo im ga prognozirali na Božić i to se ne ostvari, da nam ne uzmu krivu prognozu za zlo. Konzultirali smo sve dostupne materijale i naši gornji komentari predstavljaju tumačenje svih relevantnih podataka u cjelini; za razliku od toga, prikazane slike su produkt samo jednog modela i sasvim sigurno ne predstavljaju potpuno točno ono što će se zaista i dogoditi.

U srijedu ili četvrtak ćemo objaviti novu analizu na kratkoročnim materijalima koja bi trebala biti točnija od današnje. Do tad lijepi pozdrav i uživajte u blagdanskom raspoloženju.