Anticiklonalno polje s toplom zračnom masom sve izraženije djeluje na vrijeme u regiji. Slična sinoptička situacija nastavit će se do petka, a za vikend će sjevernije od naših krajeva proći hladna fronta, koja će rubno djelovati na vrijeme u nas, te tako donijeti manje osvježenje. Već danas je najviša temperatura u Hrvatskoj dosegla 20°C (RC Gorice), a u Zenici u BIH temperatura je dosegla čak 22,3°C! Slične temperature održavat će se i idućih dana, a moguće su i još malo više vrijednosti iako se 25°C ne bi usudili prognozirati, ali…

Vrlo topla zračna masa i anticiklonalno polje djeluju na vrijeme u regiji. MeteoAdriatic ARW

Zbog hladnog mora i toplog zraka nad njime, nad Jadranom će raspored temperature po slojevima zraka biti prilično neuobičajen. Prizemni sloj će tako biti osjetno hladniji od onog iznad njega. Takva raspodjela naziva se temperaturna inverzija, a pritom dolazi do nemogućnosti vertikalnog miješanja slojeva. U takvim uvjetima donji sloj se sve više hladi od podloge, do točke zasićenja vlagom i nastaje magla.

Na skew-t dijagramu vidljiva je temperaturna inverzija i vrlo mala prizemna rosišna razlika što znači pojavu magle. Točka na koju se odnosi graf je na otvorenom moru sjevernog Jadrana; za utorak, 23.2.2021. u 11 sati.

Najveća vjerojatnost za pojavu magle bit će na otvorenom moru i posebice na sjevernom Jadranu, a opadat će prema jugu, te prema kopnu, iako ponegdje magla može zaći i na obalu. Prvenstveno se to odnosi na zapadnu obalu Istre. U maglovitim područjima bit će mnogo hladnije nego drugdje gdje će prevladavati sunčano vrijeme uz najviše temperature do 20-tak, ponegdje i više Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab; na Jadranu sredinom dana umjeren sjeverozapadni, u utorak i srijedu, a u četvrtak posvuda očekujemo bezvjetricu. Krajem petka i u subotu sa sjevera će doći do pritjecanja manje toplog zraka, pa će vikend u kopnenim krajevima biti nešto hladniji, a zbog razbijanja magle na moru dijelovi otvorenog Jadrana bi mogli biti topliji nego sredinom tjedna. Zapuhat će umjerena bura.

Slijedi tako par meteorološki prilično čudnih dana, a zatim za vikend ulazimo u nešto normalnije razdoblje. Nešto izraženije zahlađenje moguće je u drugoj polovici idućeg tjedna, ali o tome više u sljedećoj analizi.