U doba intenzivnih klimatskih promjena, bilježenje meteoroloških parametara od iznimne je važnosti za izučavanje novih uvjeta s kojima se susreće naša regija. U svrhu doprinosa tome kao i prikupljanja podataka iz dosad slabo poznatih mikrometeoroloških uvjeta, postavili novu automatsku mjernu postaju u područje Reljana. Ova lokacija se nalazi u podnožju Velebita, istočno od mjesta Seline, u neposrednoj blizini Male Paklenice. Obala je ovdje uvučena u kopno Velebita, a vegetacija je tipična za ovo vjetrovito podneblje – prilično šrkta makija na surovom krškom kamenu. Za razliku od tišeg područja prema zapadu – Selina i Starigrad Paklenice, bura je ovdje prilično izražena, jer na ovom mjestu već započinje neprekinuta zona masleničkog maksimuma brzine bure. Također, ovo je i najistočnija lokacija automatskih postaja u smjeru Masleničkog mosta te će stoga biti vrlo zanimljivi podaci o brzinama bure u predstojećem zimskom razdoblju.

Za hardver smo ipak odabrali jeftinu varijantu (dokazan Ventus W830), s obzirom na surove uvjete kojima će senzor biti izložen. Ideja je da se umjesto skupih senzora koriste jeftini, lako zamjenjivi u slučaju kvara. Senzore smo postavili na stup, za 34 metra udaljen od najbližeg urbanog objekta, nad područje miješane makije i golog krškog kamena kojim prolazi uska makadamska cesta. Nadmorska visina na mjestu mjernog stupa iznosi oko 45 metara.

Podatke s postaje možete pratiti na Pljusak.com i na Wunderground.com.

U nastavku slijede fotografije područja koje smo sa zadovoljstvom napravili nakon uspješne montaže. Na nekima je crvenom strelicom naznačan položaj mjernog stupa.