Gotovo nevjerojatna vijest stiže sa službenog Facebook profila Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Prenosimo u cijelosti citatom:

Poštovani posjetitelji, Sukladno odlukama donesenim od strane Vlade Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske a koje stupaju na snagu od 28.11.2020.-21.12.2020., Planinarski dom Zavižan u navedenom razdoblju biti će zatvoren za posjetitelje.

Kao prvo, provjerom odluka nigdje ne vidimo uredbu da se moraju zatvoriti planinarski domovi, pa se pitamo – kojom to konkretno odlukom Vlade/Stožera? Naime, Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, NN 131/2020, br. 2496, donosi uredbu:

“- obustava rada ugostiteljskih objekata i pružanja ugostiteljskih usluga na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, osim za ugostiteljske objekata iz skupina »Hoteli«, »Kampovi« i vrste Učenički ili Studentski dom ili Akademis iz skupine »Ostali ugostiteljski objekti za smještaj«, a koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, odnosno učenike ili studente”, iz čega zaključujemo da bi smještajni objekti trebali imati dozvolu za nastavak rada. Nismo detaljnije istraživali kako se planinarski dom Zavižan vodi, pa postoji mogućnost da je zaveden kao “ugostiteljski objekt” te stoga podliježe zatvaranju? Kako god bilo, bio razlog zatvaranja uredba iz Vlade ili je odluku donio NP Sjeverni Velebit, nije sve onako kako izgleda na prvi pogled… čitajte dalje!

Planinarski dom Zavižan, foto: Facebook stranica NP Sjeverni Velebit

Još od proljeća kad smo objavili prvu i dosad jedinu reakciju na tematiku koronavirusa na portalu, odlučili smo se time više ne baviti. No evo odlučili smo učiniti iznimku, jer iznimne vijesti zahtijevaju da ih se pozdravi!

U MeteoAdriatic-u nam je, naime, izuzetno drago vidjeti da se država tako lijepo brine za zdravstveno stanje nacije. Pozdravljamo donošenje ovako bitnih odluka koje će omogućiti državi da se izbori s epidemijom virusa. Nime, znanstveno je dokazano kroz desetljeća istraživanja da su boravak na čistom svježem zraku daleko od urbanog zagađenja, aerobni trening (u koji spada i planinarenje), kao i opće sportske aktivnosti, neki od temeljnih uzroka modernih oboljenja poput povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, srčanog i moždanog udara i određenih vrsta tumora. Također, s pojavom novog virusa, a istraživanja to nedvosmisleno pokazuju, boravak u planini potiskuje imunitet i tako otežava borbu organizma s virusima i bakterijama. Također su istraživanja i pokazala da je koncentracija virusa u planinama, daleko od urbanih sredina i gužve neusporedivo veća nego u gradu, te je stoga rizik od oboljenja i prenošenja virusa u planini nekoliko redova veličine veći nego u gradskoj sredini. S time u svezi, podržavamo u potpunosti logičnu odluku da se planinarski domovi zatvore za korištenje, te da se ljude što je moguće više nastoji poticati na odgovorno ponašanje i da posjećivanje prirode i planina bude svedeno na apsolutni minimum ako ne i potpuno ukinuto do prestanka epidemije.

Također, znanstvena istraživanja pokazuju da i generalno bavljenje sportom značajno ubrzava širenje epidemije virusa kao i mnogih drugih smrtonosnih bolesti, te također stoga apsolutno podržavamo odluku Vlade i Stožera da zabrani rad sportskih centara i dvorana, te da obustavi izvođenje većeg dijela sportskih priredbi, natjecanja i treninga. Također vezano za to, podsjećamo još jednom sve građane na odgovornost te na činjenicu da je sjedenje na kauču pred televizijom u trajanju od najmanje 8 sati dnevno, prema svim relevantnim medicinskim istraživanjima, najbolji način da sačuvate psihofizičko zdravlje. Pozdravljamo također i inicijativu da se uvede u zakon obaveno pušenje kutije cigareta dnevno za sve osobe starije od 15 godina života, jer iz Stožera procjenjuju da bi takva odluka kroz sljedećih 10 godina mogla reducirati broj osoba s kroničnim oboljenjima za čak 17 posto, kao i značajno doprinjeti spašavanju državnog proračuna kroz dodatne porezne prihode od prodaje cigareta, a kojeg je sam virus ispraznio tijekom 2020.

Na kraju za one koji sumnjaju u efikasnost ovih novodonešenih mjera Vlade, treba podsjetiti da je zbog perioda inkubacije virusa, potrebno da prođe 7 do 10 dana da bi se vidjeli rezultati. Ovih dana imamo prosjek od 4 tisuće novozaraženih osoba dnevno, ali budite sigurni da će mjere zabrane posjete planinarskim domovima i održavanja sportskih treninga, taj broj srušiti na manje od polovice u sljedećih 15 dana, a u sljedećih mjesec dana, dakle najkasnije do 1.1.2021. očekujemo potpun nestanak virusa u državi.

Tako u očekivanju 2021. u kojoj će nacija pucati od zdravlja, lijep pozdrav iz MeteoAdriatica, a sad se vraćamo našim uobičajenim meteorološkim i općim znanstvenim temama, u sigurnom uvjerenju kako je naše zdravlje potpuno sigurno uz ovako sposobnu Vladu i Stožer!