Dobro ste pročitali naslov. Doslovno tako su naslovljeni nedavni članci u hrvatskim mass-medijima koji su “prenijeli” rezultate dobivene u znanstvenom radu od Loeb i kolega (2021), naslovljenom sa Satellite and Ocean Data Reveal Marked Increase in Earth’s Heating Rate. Da je tome zaista tako, dokazuju razni screenshotovi, kao npr:

Koliko su ovakve izjave besmislene uopće? Ajmo prvo vidjeti na koji način su novinari došli do zadržavanja “duplo više topline” i zašto takva “novinarska matematika” nema nikakvog smisla.

U objavljenom radu, Loeb i kolege su došli do rezultata izračuna da je Zemljina energetska neravnoteža porasla s oko 0,5 W/m2 tamo negdje oko 2005. godine, na oko 1W/m2 oko 2020. godine i to su potkrijepili grafičkim prikazom:

Izvor: Loeb et al., Satellite and Ocean Data Reveal Marked Increase in Earth’s Heating Rate (2021)

Što su iz ovih rezultata novinari uradili? Uzeli su vrijednost od 1 W/m2 i podijelili s 0,5 W/m2 i tako dobili rezultat = 2. I onda to prozvali kao “zadržavanje duplo (dvostruko) više topline”.

Jednostavna matematika, zar ne? Da samo je problem u tome što je to neka nova matematika, “novinarska matematika”. To nije ona matematika kojoj se služe matematičari i znanstvenici, već ona s kojom se služe novinari. Ako vam još nije jasno što nije u redu, ajmo ovako.

Što bi bilo ako produžimo ovaj graf ulijevo, tamo negdje u polovicu 20-tog stoljeća? Kolika je tad bila energetska neravnoteža Zemlje? Pa, budući da se dugoročno Zemlja nije zagrijavala (primjerice od 1940. do 1980.), u tom periodu neravnoteža je bila 0 W/m2, odnosno drugim riječima, Zemlja je vraćala u Svemir točno onoliko energije koliko je i primala od Sunca, pa se stoga nije niti grijala, niti hladila. Kažemo da je planet u energetskoj ravnoteži.

Kretanje globalne temperaturne anomalije. Izvor: NOAA, Wikipedia

Nagradno pitanje za novinarske matematičare: Koliko danas Zemlja zadržava više topline, nego je zadržavala u periodu između 1940. i 1980. godine?

Upotrijebimo li novinarsku matematiku, računica glasi: 1 W/m2 podijeljeno sa 0 W/m2 = hmmm …. beskonačno! Svaki srednjoškolac zna da ako podijelimo bilo koji broj s nulom, da ćemo kao rezultat dobiti beskonačno. Prema tome, novinarska matematika tvrdi da Zemlja sad zadržava beskonačno više topline nego je zadržavala sredinom stoljeća. Da su to napisali kao naslov, on bi bio jednako smislen kao i ovi naslovi koje su stavili.

Matematika kojom se služe znanstvenici to ovako tumači: Zemlja zračenjem prima od Sunca oko 1.360 W/m2 energije. Onda kad se planet ne zagrijava niti ne hladi kroz neko razdoblje, planet je u energijskoj ravnoteži što znači da izračuje u Svemir istu tu količinu energije (1.360 W/m2). Zbog porasta stakleničkih plinova, planet sad izračuje manje energije u Svemir, otprilike 1 W/m2 manje, što daje 1.359 W/m2. Odnosno, Zemlja sad zadržava 1.360 / 1.359 = 1,0007 puta više energije nego onda kad je u energetskoj ravnoteži. 1,0007 puta iznosi 0,07%, a u odnosu na 2005. to je otprilike upola manje, što znači da sad Zemlja zadržava 1,00035 puta, ili 0,035 posto više energije u odnosu na 2005. godinu. Ne 2, već 1,00035 puta više. Bitna razlika, zar ne?