Travanj u našoj regiji nastavlja hladnije vrijeme od klimatološke normale, nakon ožujka koji je imao anomaliju od -0,95°C u odnosu na prosjek. Anomalija srednje mjesečne temperature u travnju u našoj regiji, prema WRF reanalizi mjeseca je imala slično odstupanje kao prošlog mjeseca, te iznosi -0,9°C u usporedbi s prosjekom 1979.-2022. Dugoročni trend temperature regije u istom periodu iznosi +0,3878°C/dekadi, što je smanjenje u odnosu na prošli mjesec kad je trend cijelog vremenskog niza iznosio +0,3896°C/dekadi.

Anomalije temperature za travanj te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Na slici ispod vidljivo je da je proljeće za sad osjetno hladnije od prosjeka, nakon toplije zime i većeg dijela jeseni te ljeta. Hladnije proljeće od prosjeka ponavlja se slično kao i lani, a hoće li i svibanj ove godine biti ponovo hladniji, ostaje da se vidi.

Travanj 2022. je donio blagi deficit količine oborine u regiji, uz mjesečnu anomaliju od oko -11 milimetara kiše u odnosu na svibanjski prosjek.

Na sljedećoj slici su prikazane anomalije količine oborine u regiji tijekom posljednja 24 mjeseca. Uočljiv je niz od 4 mjeseca s količinom oborine ispod dugoročnog klimatološkog prosjeka. Neugodan podatak je da je to već 4. mjesec u nizu s manjkom oborine u odnosu na klimatološku normalu:

Slično je stanje i s naoblakom te se može reći da su protekla 4 mjeseca bila prilično vedra, te je broj sunčanih sati značajno premašio klimatološki prosjek. Na sljedećoj slici je prikazana mjesečna anomalija količine naoblake u regiji u zadnje dvije godine:

Standardni kutijasti dijagrami sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, za travanj 2022. prikazani su na sljedećoj slici:

Za razliku od ožujka u kojem je izniman broj praćenih parametara bio daleko izvan klimatološke normale, u travnju je klima regije imala manje ekstremna odstupanja. Od parametara koji su značajnije odstupali od prosjeka valja izdvojiti već spomenutu temperaturu i naoblaku, a njima su se s deficitarnim vrijednostima pridružili parametri MLCAPE, relativna vlažnost na 700 hPa te oboriva voda. Znatno više vrijednosti od prosjeka nisu zabilježene niti u jednom promatranom klimatološkom parametru.

Ostale publicirane klimatološke podatke možete pronaći u našoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD projekta.