Iza kišne ciklone koja je tijekom četiri dana djelovanja na vrijeme donijela značajne oborine široj regiji, vrijeme se je početkom tjedna postupno smirivalo, da bi danas u cijelom području bilo pretežno sunčano i stabilno. S ovom je ciklonom, od početka mjeseca dobro “natopilo” u većem dijelu regije, a samo su dijelovi Dalmacije i dalje ostali uglavnom suhi. Ponajviše oborine od početka mjeseca je palo u Slavoniji, Gorskom kotaru te dijelovima BIH i Srbije.

Količina oborine u regiji od početka mjeseca prema pljusak.com

Convective Weather Index

Prije nego napišemo ponešto o zatopljenju koje slijedi prema kraju tjedna, objavimo testiranje novorazvijenog produkta koji se temelji na simulaciji WRF modelom. Riječ je o još jednom produktu za predviđanje zona u kojima se javljaju rizici povezani s konvektivnim tipom vremena. Nakon što smo već kreirali poznat LightningChaser, novi produkt je nazvan Indeks konvektivnog vremena (Convective Weather Index – CWI). Riječ je o dnevnom produktu. Za razliku od LightningChasera i većine drugih standardnih indeksa i meteoroloških polja iz numeričkih modela koji se odnose na pojedini sat, CWI se temelji na 24-satnim periodima i pokazuje zone u kojima numerički model očekuje uvjete, odnosno pojavu konvektivnih procesa te njihov potencijalni intenzitet.

CWI je stoga pregledni produkt koji u jednoj slici klasificira automatski generiranu prognozu rizika od grmljavinskih oluja pomoću 6 kategorija, za određen dan. Pritom se svakoj točki pridružuje najviša kategorija rizika izračunata tijekom 24-satnog razdoblja, koje uvijek počinje i završava u ponoć po UTC. Kategorije rizika otprilike odgovaraju ESTOFEX zonama (level 1,2 i 3, te dvije generalne zone moguće grmljavine s različitim vjerojatnostima nastupa). U našem produktu imenovanje zona je drugačije i preuzeto od generalne terminologije konvektivnih rizika, korištene u SAD (None, Marginal, Slight, Enhanced, High i Extreme), pri čemu je svaka kategorija označena drugačijom bojom (legenda na karti).

ESTOFEX zonaCWI zona
15% lightningMarginal (zelena)
50% lightningSlight (žuta)
Level 1Enhanced (narančasta)
Level 2High (crvena)
Level 3Extreme (ljubičasta)
Tablica: Približni odnos ESTOFEX i CWI zona.

Naglašavamo da karte (kao i obično) treba tumačiti više regionalno nego u smislu pojedinih piksela. Stoga ako u nekom području prevladava žuta boja (kategorija “slight”), uz nekoliko narančastih i crvenih piksela, opća kategorija za to područje je “slight”, odnosno žuta – što predstavlja mali rizik od konvektivnih nepogoda, unatoč prisutnim pojedinim pikselima iz viših kategorija.

Pod rizike od konvektivnih procesa koji su obuhvaćeni produktom ubrajaju se u pravilu obilna oborina, posljedične poplave, tuča, tornado, morske pijavice, olujni udari vjetra, te električna pražnjenja. Produkti za dva dana nalaze se na naslovnici portala (klik otvara veću sliku), a indeks se računa iz niza simuliranih podataka dobivenih pomoću standardnog WRF-ARW modela 3.3 km rezolucije. CWI produkt je još uvijek eksperimentalan, te u procesu kalibracije.

Sve izraženiji toplinski val prema početku tjedna

Temperatura zraka na 850hPa, prognoza za ponedjeljak, model MeteoAdriatic ARW, regija

Našu regiju tijekom sljedećih dana očekuje pritjecanje sve toplije zračne mase s jugozapada. Temperatura i preko 25°C na 850hPa, podići će prizemne temperature zraka iz dana u dan, a vrhunac zatopljenja treba očekivati negdje početkom idućeg tjedna. U takvim će se uvjetima najviše dnevne temperature zraka ponegdje ponovo približiti 40°C, posebno na standardno vrućim lokacijama poput Mostara. U Hrvatskoj se opet najviše vrijednosti očekuju u Slavoniji, vjerojatno do oko 38°C, negdje od nedjelje do utorka.

Vjetar će biti slab, a od nedjelje jugo i jugozapadni, koji će dodatno doprinjeti neugodnom vremenu. Do nedjelje će općenito prevladavati sunčano vrijeme, ponegdje uz lokalni razvoj dnevne naoblake i moguće rijetke grmljavinske pljuskove (pratite CWI na naslovnici). Promjena vremena uz naoblaku, oborine i zahlađenje je moguća od početka tjedna, najprije na zapadu regije, a prema sredini tjedna i drugdje, no o tome više kad se numerički modeli počnu značajnije slagati po rezultatima simulacija.