Sredozemna ciklona tijekom vikenda će se postupno približavati Apeninima i Jadranu, a njezin puni utjecaj na vrijeme u regiji očekujemo u nedjelju. Prema zadnjoj analizi koju smo objavili oborine su trebale početi već u petak, u čemu je prednjačio ECMWF model, ali novi proračuni ipak glavninu oborinskog perioda odgađaju na nedjelju, te ga produljuju i na ponedjeljak. Osim tog manjeg vremenskog odmaka drugih velikih novosti nema; slijedi kratka analiza meteoroloških događaja u regiji prema zadnjim dostupnim materijalima. Prethodni tekst možete pročitati tu:

Očekivana sinoptička situacija u nedjelju, prema DWD; ciklonalno polje s frontalnim sustavom nad južnim Jadranom podržavat će oblačno vrijeme s oborinama, a sa sjeveroistoka će pritjecati hladna zračna masa uz buru. Izvor slike: wetterzentrale.de

Tijekom petka i subote ciklonalno polje će biti još uvijek dovoljno daleko od naših krajeva da samo rubno utječe na vrijeme u regiji, pa se stoga još ne očekuju oborine u značajnoj količini. Nešto snijega može pasti u planinskom području tijekom petka, a također može biti slabih oborina na granici kiše i snijega i drugdje u unutrašnjosti regije, a na Jadranu mjestimice slabe kiše. Moguća su i kratka sunčana razdoblja mjestimice. Puhat će slaba do umjerena bura, u subotu u postupnom jačanju na umjerenu do jaku na Jadranu, a u unutrašnjosti uglavnom slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka bez veće promjene.

Na sljedećoj slici prikazana je raspodjela zračnih masa (boje) i apsolutna topografija plohe 850hPa (sive linije) te količina satne oborine u obliku kiše (sive brojke) i snijega (bijele brojke) za 4 sata ujutro u nedjelju. Uočljiv je ciklonalni centar u Genovskom zaljevu, te izražena jugozapadna topla advekcija na jugu Jadrana. Hladna zračna masa nalazit će se sjeverno od zonalno položene frontalne zone na području najvećeg kontrasta boje, a koja je vidljiva i na prizemnoj karti prikazanoj iznad.

Relativna topografija 1000/500hPa i apsolutna topografija 850hPa te satne oborine i vrsta, model MeteoAdriatic ARW 10km

U takvim uvjetima naša regija će se naći pod sve više oborinske naoblake. Kiša na Jadranu i većinom snijeg u unutrašnjosti trebali bi započeti u drugom dijelu noći sa subote na nedjelju i ponešto se intenzivirati se tijekom nedjelje. Time bi se do ponedjeljka dobar dio unutrašnjosti trebao naći pod snježnim pokrivačem visine 10-tak centimetara u prosjeku (slika ispod). Snijeg se s padom temperature u nedjelju očekuje i u dijelu Istre te ponegdje na sjevernom Jadranu, ali tamo je stvaranje snježnog pokrivača znatno manje vjerojatno. U Dalmaciji će biti osjetno toplije uz kišu.

Očekivana okvirna visina snježnog pokrivača u regiji, u noći na ponedjeljak, model MeteoAdriatic ARW 10km

Pretežno oblačno vrijeme, i dalje uz povremene oborine zadržat će se i u ponedjeljak, a od utorka je vjerojatno smirivanje situacije. U nedjelju će još puhati većinom pojačana i jaka bura uz olujne udare na Jadranu (ponegdje i orkanske ali ekstremna bura bi trebala izostati), dok se na južnom, pa i dijelu srednjeg Jadrana očekuje jugo, uz značajno višu temperaturu zraka. Slabljenje vjetra nastupit će tijekom ponedjeljka i okretanje na slab do umjeren sjeverozapadni. U utorak ponovo može biti bure, no više anticiklonalnog tipa uz dosta vedrine na Jadranu a u unutrašnjosti uglavnom niske naoblake, bez mnogo oborina.