Istramet je objavio tekst pod naslovom “Južni pol je ekstremno hladniji od prosjeka, snižava i globalnu temperaturu” gdje su prenijeli izvješće o izmjerenim temperaturama oko juga planete sa Climate Reanalyzer portala, u kojem je zaključeno da na krajnjem jugu trenutačno odstupanje od prosjeka iznosi skoro -7°C.

Istramet je tako u sklopu svoje kampanje promocije web portala i udruge, pokušao na Facebooku oglasiti svoj tekst, kao što to redovno čine za druge tekstove. Međutim, ovaj pokušaj im je odbijen od strane Facebooka.

Ažurirano: Međutim kasnije, nakon što su na portalu napisali novu vijest u kojoj su kritizirali Facebookovu cenzuru, iz Facebooka su im se javili uz isprike te je odluka promijenjena (vjerovali ili ne, i to je moguće a usput i podržavamo Facebookovu promjenu odluke!). Ispod ostavljamo naš originalni tekst… u nadi da ovakve kritike društvenim mrežama, više nećemo trebati pisati.

Bitno je primjetiti da se u tekstu iznose isključivo činjenice, egzaktno izmjereni meteorološki podaci, bez i najmanje doze subjektivizma ili “osjetljive društvene tematike” koja bi “utjecala na javno mišljenje” kako su iz Facebooka objasnili razloge odbijanja plaćene promocije teksta.

Postavlja se opravdano pitanje, zašto Facebook bez problema prihvaća plaćenu promociju tekstova u kojima se ukazuje na povećanje temperature, bilo globalno, bilo regionalno, ali ne dopušta promociju tekstova u kojima se ukazuje na smanjenje temperature, bilo globalno, bilo regionalno, bilo samo privremeno i to ni manje ni više nego nad Antarktikom, te kakve političke igre stoje iza takvih odluka?

Odgovor naravno nikad nećemo saznati, ali se itekako da naslutiti o čemu je riječ. Krajnji sud prepuštamo vama.