Američko sveučilište The University of Alabama in Huntsville, The National Space Science & Technology Center, objavilo je mjesečno izvješće o globalnoj anomaliji temperature donje troposfere za ožujak 2022, koja iznosi +0,15°C u odnosu na referentni interval 1991.-2020., što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je anomalija iznosila 0,00°C. Linearni trend cijelog niza podataka iznosi +0,132°C/dekadi što je identična vrijednost u odnosu na trend izračunat prošlog mjeseca.

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt

Raspodjela odstupanja temperature od prosjeka na planeti u ožujku, prikazana je na sljedećoj slici.

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/climate/

Prema raspodjeli anomalija, naša regija je imala sniženu temperaturu za oko -1°C u odnosu na normalu referentnog perioda 1991.-2020. Naša reanaliza WRF modelom dala je prosječno odstupanje u regiji u iznosu od -0,95°C u odnosu na srednju vrijednost od 1979. do 2020. godine što je u skladu s UAH podacima.

Najveće europsko negativno odstupanje za ožujak zabilježeno je nad crnomorskom regijom, što je ujedno i globalno, dok je u Europi najveću pozitivnu anomaliju imala Skandinavija, a globalno područje oko Afganistana.

Prema novoj prognozi ENSO oscilacije, izvjesno je da bi uskoro mogla započeti faza slabljenja La Nine, no zanimljivo je da aktualne projekcije ne očekuju prelazak u La Nino fazu niti do kraja izračuna, prema većini članova ensembla.

El Nino prognoza, ECMWF: