Nakon prosinca koji je imao vrlo malu pozitivnu anomaliu temperature u regiji, siječanj 2022. je u regiji bio još malo hladniji u odnosu na prosjek te je prema našoj standardnoj reanalizi klime WRF modelom imao negativnu anomaliju od -0,02°C. Dugoročni trend temperature regije kroz period 1979.-2022. iznosi +0,3935°C/dekadi, što je malo smanjenje sa izračuna od +0,3952°C/dekadi u prosincu.

Anomalije temperature za siječanj te dugoročni trend, prikazani su na slikama:

Siječanj 2022. je u regiji bio vrlo suh. Prosječno je nedostajalo skoro 50 litara po četvornom metru oborine da se dosegne klimatološki prosjek. Time je ovogodišnji siječanj bio 6. najsušniji siječanj od 1979. godine. Usporedba srednje mjesečne količine oborine sa siječnjima prethodnih godina, prikazana je na slici:

Standardni kutijasti dijagrami sa petnaest standardno praćenih meteoroloških parametara, za siječanj 2022. izgledaju ovako:

Iz kutijastih dijagrama je vidljivo da je siječanj 2022. bio mnogo znatno manje vlažan od normale (relativna vlažnost zraka i temperatura rosišta te oboriva voda), te je imao mnogo manje naoblake i oborine od prosjeka. Stabilnost zračne mase je bila visoka (mali MLCAPE) Tlak zraka pokazuje da je prevladavao anticiklonalni utjecaj, a isto se može zaključiti i iz pozitivne anomalije geopotencijalne visine 500hPa. Zračna strujanja u visokoj troposferi su bila osjetno iznad prosjeka.

Ostale publicirane klimatološke podatke možete pronaći u našoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD projekta.