Kolovoz je bio jedan od onih mjeseca koji su statistički po mnogočemu oko klimatske normale, ali su vremenske prilike bile sve samo ne normalne. Vruća i vrlo sušna većina mjeseca u statistici je izbalansirana prilično hladnim i oborinskim završetkom. Nakon toplijeg srpnja od prosjeka u kojem je anomalija temperature u regiji iznosila +1,61°C u odnosu na prosjek 1979.-2020., zadnji ljetni mjesec bio je također topliji od prosjeka ali neznatno, tek +0,03°C, prema našoj standardnoj reanalizi klime WRF modelom. Nakon tri proljetna mjeseca koja su obilježila osjetno hladnije proljeće od prosjeka u regiji, ljeto 2021. je sa sva tri mjeseca bilo toplije od prosjeka (+1,55, +1,61 i +0,03 °C).

Dugoročni trend temperature regije sad iznosi +0,4005°C/dekadi što je blago smanjenje s +0,4013°C koliko je iznosilo nakon izračuna u srpnju, s obzirom da je 12-mjesečni prosjek još uvijek ispod linije linearnog trenda.

Kolovoz 2021. je u regiji oborinski bio vrlo malo iznad klimatološkog prosjeka, uz mjesečnu anomaliju oborine u regiji od +0,04 litre po četvornom metru u odnosu na srednju vrijednost za kolovoz. Posljedica je to prilično kišovitog kraja mjeseca kad je u regiji nadoknađen manjak iz prvog dijela, bitno sušnijeg. I drugi su obrađeni meteorološki parametri u svojoj prosječnoj mjesečnoj vrijednosti bili vrlo bliski klimatološkim srednjacima. Odstupali su visinski vjetrovi koji su bili dosta snažniji nego je uobičajeno za ljetni period, a s njima je i vertikalno smicanje bilo veće od prosječnog.

Standardni kutijasti dijagrami sa petnaest meteoroloških parametara posebno, za kolovoz 2021 izgledaju ovako:

Iz kutijastih dijagrama je vidljivo da je kolovoz najviše odstupao od normale u brzini mlazne struje i vertikalnom smicanju, dok su svi ostali parametri završili unutar interkvartilnog raspona, dakle statistički prilično normalni.

Ostale publicirane klimatološke podatke možete pronaći u našoj rubrici za praćenje klime, ili u podacima CRD projekta.