Od sredine mjeseca traje period vremena hladnijeg od klimatološkog prosjeka, pri čemu je srednja dnevna temperatura u regiji primjerenija veljači nego ožujku. Uslijed pretežnog utjecaja anticiklone sa sjeverozapada prema našim krajevima stalno pristiže hladan zrak sa sjevera, ali i relativno suh. Povremeno ima i povećane naoblake a tek ponegdje i kratkotrajnih oborina, i to u gorskim krajevima nešto malo snijega, a u nizinama i snijega i kiše. Slabe susnježice bilo je i u Senju uz jaku do olujnu buru. I drugdje na Jadranu prevladava vjetrovito vrijeme.

Kretanje temperature zraka na MeteoAdraiticovoj AMP Rivanj, pokazuje prilično hladna zadnja 4 dana; a posebice u usporedbi s vrlo toplim periodom oko 25. veljače. Izvor: pljusak.com

Slično će se zadržati još dva dana, s tim da će naoblake biti sve manje a sunčanog vremena sve više. I dalje će biti vjetrovito, uz umjeren do pojačan sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjerenu do jaku buru uz olujne, mjestimice i orkanske udare. Temperatura zraka bit će u blagom porastu. Od srijede očekujemo slabljenje vjetra, čime će ovo hladno razdoblje sa zimskim obilježjima vremena postupno i završiti.

Pritjecanje tople zračne mase sa zapada očekujemo od srijede, a time i sve više temperature zraka. Model: MeteoAdriatic ARW, regija

U srijedu će tako anticiklona sa sjeverozapadne obale kontinenta oslabiti; Atlantik će ponovo obilovati frontalnim sustavima i ciklonama, što će omogućiti pritjecanje tople zračne mase sa zapada u naše krajeve. U četvrtak će ona već biti prisutna u cijeloj regiji, kako je vidljivo na gornjoj slici. Stabilna anticiklona s toplim zrakom nad Sredozemljem zadržavat će se i izravno utjecati na vrijeme u nas tokom vikenda, ali i vjerojatno u prvoj polovici idućeg tjedna.

Za vikend će dnevne temperature u regiji ponegdje doseći i blizu 20°C uz sunčano vrijeme i slab vjetar.

Hladnom vremenu tako dolazi kraj za koji dan, a ljubitelji proljetne topline će doći na svoje, što će omogućiti nastavak pripreme zemljišta za poljoprivredne radove, izlete u prirodu i druge aktivnosti na otvorenom koje su ovih dana bile nepraktične uslijed hladnoće ili jakog vjetra. Na sjevernom Jadranu, moguća je pojava sumaglice ili magle, koja bi ako se dogodi, smanjila porast temperature u tom području. Oborinski, do daljnjega se ne očekuju značajne ciklonalne aktivnosti, pa stoga ni izraženije oborine; nadamo se da se takvo stanje neće u konačnici pretvoriti u sušno proljeće.