Veljača 2019. je bila jedan od meteorološki zanimljivijih mjeseci u našoj regiji, osobito njezina druga polovica. Dvije su situacije koje su se dogodile u veljači vrijedne za istaknuti; orkanska bura u Dalmaciji pri čemu su zabilježen i rekord brzine vjetra (Split), te ekstremna toplina na samom kraju mjeseca u unutrašnjosti Hrvatske, uz ponovo postavljene neke temperaturne rekorde (Zagreb, Varaždin, Sisak, Bjelovar, Krapina). Značajnih ciklona tijekom veljače koje bi utjecale na vrijeme u regiji gotovo nije bilo.

Kao i obično, svi niže izneseni podaci u ovom tekstu podaci su klimatske reanalize mjeseca modelom WRF-ARW te se ne mogu smatrati apsolutno točnima niti uzeti kao zamjena za izravna meteorološka mjerenja.

t2m, mslp zagreb

Na gornjem grafu je prikazano kretanje temperature zraka (ljubičasto) i tlaka zraka (sivo) za Zagreb, tijekom veljače 2019. Na početku mjeseca na vrijeme je djelovala kratkotrajna ciklona uz značanije oborine u područjima uz Jadran, a to je bila i gotovo sva oborina tijekom veljače. Uslijedio je pretežit utjecaj anticiklone, koji je kulminirao oko 24. veljače, praćen dotokom vrlo hladne zračne mase sa sjevera. Uz tlak zraka (0m) ponegdje veći od 1040hPa, te jaku i olujnu buru, zabilježen je i fenomen vrlo intenzivne oseke na Jadranu.

Tijekom spomenutog djelovanja anticiklone sa sjevera u sprezi sa ciklonom u Jonskom moru, nastao je impresivan gradijent tlaka koji je uzrokovao olujnu i orkansku buru u Dalmaciji:

gradijent

 

Na sljedećem grafu prikazana je brzina vjetra za Split tijekom veljače 2019.:

split vjetar

Usput, verifikacija ekstrema mjerenjem pokazuje iznimno dobro slaganje modelirane brzine putem WRF-ARW reanalize (34m/s prosjek i 49m/s udari, očitani podaci s grafa) – izmjereno je 33m/s prosjeka i 48.9m/s najjači udar vjetra na postaji Split-Marjan.

Nekoliko dana prije orkanske bure, pod djelovanjem anticiklonalnog polja, došlo je do stvaranja magle nad sjevernim dijelom Jadrana, te ponegdje i na srednjem Jadranu. Na sljedećem grafu je prikazana relativna vlažnost (plavo) i temperatura (siva linija) za Zadar. Relativna vlažnost od 100% označava maglu (povremeno od 17. do 21. veljače).

magla

Kraj mjeseca je donio je nagli porast temperature zraka pa je ona porasla i iznad 20°C ponegdje u unutrašnjosti Hrvatske. Maksimalne vrijednosti zadnjeg dana veljače:

temp_28

 

 

Ukupna količina oborine u veljači 2019.:

oborina

 

Srednji tlak zraka i AT 500hPa:

tlak

 

Srednja brzina vjetra:

vjetar

 

Slijedi pregled minimalnih, srednjih i maksimalnih temperatura zraka za regiju, tijekom veljače 2019.:

tmin

tmean

tmax

 

Za kraj, pregled osnovnih meteoroloških polja za veljaču 2019. u standardnom pregledniku: