Na prijelazu s četvrtka na petak očekuje se formiranje izražene visinske ciklone nad sjevernom Italijom u sklopu koje će se preko Jadrana premještati hladna fronta u noći na petak i u petak ujutro. Prognostički modeli sugeriraju da će pritom doći do pojave iznimno izraženih uvjeta za razvoj konvektivnih nestabilnosti, pa stoga najavljujemo značajnu vjerojatnost za rasprostranjena grmljavinska nevremena u cijeloj regiji. Pritom će najveća vjerojatnost za jaka nevremena biti na sjevernom Jadranu i to u noći na petak te u zoru, a zatim tokom jutra i danju u petak, nešto manji intenzitet i/ili prostorna rasprostranjenost grmljavinskih procesa može se očekivati i u Dalmaciji te u kopnenim krajevima regije.

U pretfrontalnom području nad Jadranom, tijekom noći na petak, simulacije predviđaju vrlo visoku nestabilnost zraka u iznosu mjestimice preko 3000 J/kg MLCAPE / -10°C lifted index, lokalno >50mm oborive vode, te do ~40 m/s vertikalnog smicanja 0-6km u frontalnoj zoni. Ovakvi iznosi termodinamičkih parametara podižu kompozitne konkvetivne indekse do vrlo visokih vrijednosti (npr. SCP >20, WMAXSHEAR >3000 m2/s2, SWEAT >400, …).

Očekivanu rasprostranjenost i intenzitet konvektivnog nevremena tijekom petka dobro dočarava sljedeća slika koja prikazuje najveće 24-satne vrijednosti simuliranih uzlaznih brzina, za period od 00 UTC 19. kolovoza, do 00 UTC 20. kolovoza.

Općenito, svugdje u regiji gdje postoji crvena boja postoji značajna vjerojatnost za grmljavinsku naoblaku, a gdje je prisutna i zlatna/ljubičasta, moguće su jake konvektivne nepogode (prema modelu ponajprije na potezu između Istre i Ravnih kotara – bolje vidljivo na zoom prikazu ispod).