Jučer smo najavili kako otprilike polovica srednjeročnih modela prognozira prodor zraka polarnog porijekla sa sjevera kontinenta prema Jadranu oko petka. Večeras je sa inicijalizacijama na podacima od 12 UTC taj postotak dosegao 100%, pa situacija zahtijeva preliminarnu analizu. Da, od jučer do danas su polako svi srednjeročni modeli se priklonili mnogo hladnijoj varijanti završetka tjedna nego je to izgledalo pred koji dan. Bez obzira na to, mi smo još 29. siječnja u srednjeročnoj analizi najavili moguće zahlađenje prema sredini veljače, što će se čini se i ostvariti.

Većina prognostičkih modela večeras najavljuje prodor hladne zračne mase u četvrtak, dok neki tu situaciju odgađaju za petak. Na sljedećim slikama prikazana je sinoptička situacija prema ECMWF modelu u četvrtak sredinom dana:

Na kartama je uočljiva oštra frontalna zona koja bi se prostirala kroz našu regiju, pod utjecajem sprege anticiklonalnog polja nad Skandinavijom i ciklone nad južnim Jadranom. U ovakvim uvjetima bi u četvrtak zapuhala jaka i olujna bura, u unutrašnjosti bi manje više posvuda padao snijeg; u Lici i BiH obilan. Na Jadranu bi bilo dosta kiše, a na sjevernom dijelu uz obalu ponegdje i susnježice ili snijega; zavisno o detaljima putanje ciklona i prodora hladnog zraka. Zasad je prerano za tako detaljna predviđanja. Štoviše, za opisanu situaciju kakvu prikazuje ECMWF treba proći još 120 sati do događaja (od inicijalizacije modela), a drugi prognostički modeli nisu identični iako neki naginju na prilično slično rješenje. S obzirom na sve to, trenutačno još ne bi davali detaljnu analizu događaja za četvrtak i dalje.

Temperatura na 850hPa prema GFS ensemble, za Zagreb. Od svih članova ensembla samo jedan ne daje vrlo hladan prodor. Grafika: wetterzentrale.de

No u slučaju ostvarenja generalnog hladnog scenarija oko kojeg se sad svi modeli slažu, petak, subota i nedjelja donijeli bi daljnji pad temperature zraka uz buru, minuse i na otocima, te moguć novi snijeg diljem regije, iako u ovom trenutku ne postoje konkretni pokazatelji da bi snježne oborine mogle biti posebno obilne. To je svakako i stoga jer bi zrak koji bi pristizao bio vrlo siromašan vodenom parom, ali u slučaju ciklogeneze u Genovskom zaljevu i/ili Jadranu ni takav scenarij nije isključen u potpunosti. Ciklogeneza ako do nje dođe bit će vjerojatnija u Tirenskom ili Jonskom moru, a takva sinoptika bi našoj regiji donijela uglavnom suhu buru.

Koliko će stvarnost sličiti na opisane scenarije, detaljnije ćemo analizirati idućih dana.