Pregled aktualnih događanja u regiji

24-satne oborine do 14h, pljusak.com

S obzirom da danas ima nešto više novosti, skupljamo sve u jedan tekst. Započinjemo kratkim meteo pregledom aktualnih događanja. Tijekom jutra je u većem dijelu regije prevladavalo oblačno vrijeme s kišom, a oblačna masa se tijekom dana polako premještala prema istoku. Do 14 sati, najviše oborine je palo na širem zadarskom području, a prema neslužbenim podacima s mreže pljusak.com, u vodstvu je postaja Povljana na Pagu s 80-tak litara po četvornom metru u ovom kišnom valu, do trenutka pisanja teksta. Mjestimice ima grmljavine, a temperature sredinom dana su ugodno-jesenske, na kontinentu uglavnom od 10 do 15, u gorskim krajevima i niže, a na Jadranu većinom od 15 do 19 Celzijevih stupnjeva. Vjetar nije osobito jak; na sjevernom Jadranu je zapuhala umjerena bura.

Kratka prognoza za sljedećih par dana

Do kraja dana se očekuje prestanak oborina i barem djelomično razvedravanje. Sutra pretežno sunčano uz maksimalnu dnevnu temperaturu većinom do 20°C. Vjetar slab, na srednjem i južnom Jadranu umjeren sjeverozapadni. U petak i subotu promjenjivo oblačno uz vrlo male šanse za kratkotrajnu kišu. Vjetar slab, malo toplije.

Porast naoblake i kiša u nedjelju. Moguća je ponovo značajnija količina kiše. Zapuhat će jugo a zatim većinom umjeren vjetar promjenjivog smjera prema kraju dana s obzirom da će se zadržavati centar plitke ciklone nad nama. Temperatura u padu. Početkom tjedna i dalje treba računati na pretežno oblačno vrijeme uz dosta kiše i relativno hladno. U Gorskom kotaru i Lici može biti i snijega iznad cca 1000m nadmorske visine (o detaljima za koji dan).

ECMWF je otvorio slobodan pristup mnogim grafičkim produktima

Screenshot: ECMWF

Kako smo već najavili, ECMWF je otvorio pristup velikom broju svojih produkata. Kako se za sad čini, riječ je samo o predizrađenim grafikama, kojih doduše ima zaista impresivan broj. Tu su produkti operativnog modela rezolucije 0.15° ali također i brojni ensemble produkti, te grafike koje prikazuju oceanološke podatke poput prognozirane visine valova, temperature mora i drugih parametara. Dostupni su i mnogi klimatološki podaci te prognoze tropskih ciklona i još mnogo toga. Za proučavanje što je sve novo dostupno trebat će zaista neko vrijeme, a novosti možete pročitati u službenoj objavi te pregledavati na linku. Kako se čini, brojčani podaci u grib formatu još nisu dostupni, ali se nadamo da će i to s vremenom postati besplatno.

Slijedi skora reorganizacija MeteoAdraitic WRF-ARW modela

U MeteoAdriaticu radimo na planovima za restrukturiranje ARW modela. Naša suradnja s mnogim subjektima koji trebaju meteorološke podatke numeričkih modela za različite potrebe se dodatno intenzivirala zadnjih dana, te smo osim resursa za NMM model došli i do doatnih povećanih resursa za ARW model. Stoga ćemo kroz idućih nekoliko dana nastojati restrukturirati WRF-ARW model na portalu kako bi iskoristili nešto povećane resurse koje ćemo imati dostupne za te potrebe kroz (vjerojatno) sljedećih 12 mjeseci.

Što će točno biti unaprijeđeno znat ćemo (i mi i vi) kroz par dana kad se odrade prvi benchmark testovi no svakako vam možemo obećati da će ova zima i snježna sezona biti značajno bolje modelirana nego bilo koja do sad čime ćemo zadržati vodeće mjesto u kvaliteti publiciranih prognostičkih materijala za našu regiju.

Novi projekt: Modeliranje bure na Maslenici

Još je jedan nov znanstveni projekt u kojem sudjeluje vaš autor MeteoAdriatica, a odnosit će se na modeliranje bure na Maslenici. Naime, postavlja se mjerni stup s anemometrom u blizinu Masleničkog mosta (A1) a naš će zadatak biti kreirati WRF model koji će imati najbolje moguće poklapanje s izmjerenim podacima. Za taj projekt, planiramo pokrenuti ensemble od 5 do 6 članova pri čemu bi svakoga člana predstavljao ponešto različit fizikalno-dinamički model i zatim bi se statističkom analizom došlo do ideje koji model daje objektivnije rezultate u odnosu na mjerenja anemometrom. Neke od produkata publicirat ćemo svakako na portalu. Iznimna rezolucija planiranih modela od svega 750 metara (ako ne bude kakvih izmjena u odnosu na planirano), omogućit će praćenje bure i prognozu iste u realnom vremenu sa nikad dosad viđenim stupanjem preciznosti, a nadamo se i točnosti.

NMM – problemi i radovi te napredak

Znamo da nam NMM model i dalje “šteka”, ali su radovi u tijeku. Ispravili smo pomak polja prema zapadu u odnosu na kartu, a radimo i na stabilnosti istoga te očekujemo da od večeras počne izlaziti redovito, 4x dnevno bez zastoja (neugodna iznenađenja su i dalje moguća, ali radimo, radimo na tome…). I dalje uz napomenu da je vrijeme između 2 osvježavanja trajno klizno, budući da brzina integracije modela zavisi o trenutačnom opterećenju servera koji uz NMM računa još najmanje 2 paralelna projekta. Stoga vrijeme od osvježavanja do osvježavanja varira u pravilu od 4 do 8 sati.