Američko sveučilište The University of Alabama in Huntsville, The National Space Science & Technology Center, objavilo je mjesečno izvješće o globalnoj anomaliji temperature donje troposfere za listopad 2021, koja iznosi +0,37°C u odnosu na referentni interval 1991.-2020., što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je anomalija iznosila +0,25°C. Linearni trend cijelog dataseta iznosi +0,134°C/dekadi što je povećanje u odnosu na trend izračunat prošlog mjeseca (+0,133°C/dekadi).

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt

Raspodjela odstupanja temperature od prosjeka na planeti u listopadu, prikazana je na sljedećoj slici.

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/climate/

Prema raspodjeli anomalija, naša regija je imala blago negativno odstupanje temperature u odnosu na normalu referentnog perioda 1991.-2020. na jugu, te bez većeg odstupanja na sjeveru. Naša reanaliza WRF modelom dala je prosječno odstupanje u regiji u iznosu od -0,88°C u odnosu na srednju vrijednost od 1979. do 2020. godine, što je prilično u skladu s UAH analizom mjesečne anomalije.

Najveće europsko pozitivno odstupanje u srpnju je zabilježeno nad području Finske i Portugala, dok su najniže vrijednosti anomalije se pojavile u sredozemnom i crnomorskom području. Ekstremno visoka pozitivna odstupanja od +6,8°C zabilježena su u Kanadi, u području Hudsonovog zaljeva.

Nove prognoze La Nino osilacije daju povećanu vjerojatnost zadržavanja i pojačanja La Nina faze prema kraju godine, s vjerojatnim trajanjem sve do proljeća, pa je moguće očekivati ponovo nešto niže vrijednosti globalne anomalije temperature tijekom idućih mjeseci.

El Nino prognoza, ECMWF:

Globalne anomalije prema ERA5 reanalizi (izvor: https://climatereanalyzer.org)

Temperatura 2m:

Temperatura površine mora:

Tlak zraka na morskoj razini:

Oborina:

Temperatura 850 hPa:

Brzina vjetra na 10m: