Američko sveučilište The University of Alabama in Huntsville, The National Space Science & Technology Center, objavilo je mjesečno izvješće o globalnoj anomaliji temperature donje troposfere za srpanj 2021, koja iznosi +0,20°C u odnosu na referentni interval 1991.-2020., što je porast u odnosu na prošli mjesec kad je anomalija iznosila -0,01°C. Linearni trend cijelog dataseta iznosi +0,133°C/dekadi što je identična vrijednost trendu izračunatom do lipnja.

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt

Raspodjela odstupanja temperature od prosjeka na planeti u srpnju, prikazana je na sljedećoj slici.

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/climate/

Iz slike je vidljivo da je naša regija ponovo imala pozitivno odstupanje temperature između 0,5 i 1,5°C u odnosu na normalu referentnog perioda 1991.-2020., slično kao u lipnju. Naša reanaliza WRF modelom dala je prosječno odstupanje u regiji u iznosu od +1,61°C u odnosu na srednju vrijednost od 1979. do 2020. godine, što je otprilike u skladu s UAH analizom mjesečne anomalije (uslijed drugačijeg referentnog perioda, naša WRF reanaliza daje u načelu malo izraženije pozitivne anomalije u odnosu na UAH). Najveće europsko pozitivno odstupanje u srpnju je zabilježeno ponovo sjeveroistočno od nas, oko područja Bjelorusije, kao i prošlog mjeseca te u svibnju. Najveće negativne anomalije zabilježene su na južnoj polutci.

Nove prognoze La Nino osilacije daju povećanu vjerojatnost povratka La Nina faze prema kraju godine, što znači da bi još nekoliko mjeseci porast globalne temperature mogao biti dosta ograničen na vrijednosti slične sadašnjima.

El Nino prognoza, ECMWF:

Izvor: https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/seasonal_system5_nino_plumes

Globalne anomalije prema ERA5 reanalizi (izvor: https://climatereanalyzer.org)

Temperatura 2m:

Temperatura površine mora:

Tlak zraka na morskoj razini:

Oborina:

Temperatura 850 hPa:

Brzina vjetra na 10m: