Američko sveučilište The University of Alabama in Huntsville, The National Space Science & Technology Center, objavilo je mjesečno izvješće o globalnoj anomaliji temperature donje troposfere za studeni 2021, koja iznosi +0,08°C u odnosu na referentni interval 1991.-2020., što je pad u odnosu na prošli mjesec kad je anomalija iznosila +0,37°C. Linearni trend cijelog dataseta iznosi +0,133°C/dekadi što je smanjenje u odnosu na trend izračunat prošlog mjeseca (+0,134°C/dekadi).

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt

Raspodjela odstupanja temperature od prosjeka na planeti u studenome, prikazana je na sljedećoj slici.

Izvor: https://www.nsstc.uah.edu/climate/

Prema raspodjeli anomalija, naša regija je imala blago pozitivno odstupanje temperature u odnosu na normalu referentnog perioda 1991.-2020. Naša reanaliza WRF modelom dala je prosječno odstupanje u regiji u iznosu od +1,06°C u odnosu na srednju vrijednost od 1979. do 2020. godine, što je prilično u skladu s UAH analizom mjesečne anomalije.

Najveće europsko pozitivno odstupanje u srpnju je zabilježeno nad crnomorskom regijom, dok su najniže vrijednosti anomalije se pojavile u zapadnom Sredozemlju i nad Pirenejskim poluotokom. Značajna negativna anomalija je zabilježena nad Aljaskom (-4,4°C).

Pad srednje globalne temperature u studenome posljedica je utjecaja La Nina faze. Nove prognoze La Nino osilacije predviđaju još malo ojačanje La Nina tokom prosinca, a zatim postupno slabljenje i prelazak u El Nino do ljeta 2022.

El Nino prognoza, ECMWF:

Globalne anomalije prema ERA5 reanalizi (izvor: https://climatereanalyzer.org)

Temperatura 2m:

Temperatura površine mora:

Tlak zraka na morskoj razini:

Oborina:

Temperatura 850 hPa:

Brzina vjetra na 10m: